Minister: "In Jemen ontvoerde pater leeft"

maandag, 23 mei 2016
Nieuws
De in maart in Jemen ontvoerde Indiase salesiaan Tom Uzhunnalil leeft en zijn vrijlating zou nabij zijn, zegt een lid van de Indiase regering.
Pater_Tom_Uzhunnalil

AsiaNews meldde vorige week woensdag dat de Indiase minister van Buitenlandse Zaken Sushma Swaraj zei dat pater Tom “veilig” is en dat momenteel de “laatste inspanningen” worden gedaan om “zijn vrijlating te verzekeren”. Na een gesprek met een delegatie van de Indiase bisschoppenconferentie zei minister Swaray onlangs ook al dat de salesiaan nog in leven is. Ook meldt de nieuwsdienst dat de priester niet in handen is van Islamitische Staat maar van andere “anti-overheidskrachten” in Jemen. Het zou mogelijk gaan om sjiitische Houthi-rebellen, die al meer dan een jaar tegen het regeringsleger vechten. Een bevestiging van betrokkenheid van de groep bij de ontvoering is er echter niet.

Pater Uzhunnalil werd op 4 maart ontvoerd toen vier gewapende mannen een bejaardenhuis van de Missionarissen van Naastenliefde in Aden aanvielen. Daarbij kwamen zestien mensen om het leven, onder wie vier van de zusters.

Tijdens de Goede Week deden geruchten de ronde dat IS pater Tom in handen had en dat hij op Goede Vrijdag gekruisigd zou worden. De Weense kardinaal Cristoph Schönborn maakte melding van de kruisiging in een preek in het paasweekeinde. Hij moest daar later echter op terugkomen. Volgens de apostolisch vicaris van Zuid-Arabië, mgr. Hinder, had de kardinaal zich gebaseerd op een foutieve verklaring van aartsbisschop Moras van het Indiase Bangalore.

Hoewel sommige Indiase katholieke bronnen melden dat pater Uzhunnalils vrijlating ophanden is, maande mgr. Hinder tot behoedzaamheid. Hij zei tegen AsiaNews dat er “geen nieuwe elementen” in de vrijlating van de priester zijn. Hij vroeg om prudentie om de salesiaan niet verder in gevaar te brengen. (KN/CNA)