Miljoen kinderen zonder school door Boko Haram

woensdag, 23 december 2015
Nieuws
Een miljoen kinderen krijgen momenteel geen onderwijs door aanvallen door de jihadistische groep Boko Haram.
20151223-Kameroen

Een miljoen kinderen krijgen momenteel geen onderwijs door aanvallen door de jihadistische groep Boko Haram. Zo’n tweeduizend scholen in Nigeria, Tsjaad en Kameroen zijn gesloten door aanvallen, plunderingen en de dreiging van nieuwe kidnappingen. Boko Haram werd wereldnieuws toen militanten van de groepering 276 schoolmeisjes in de leeftijd tussen 16 en 18 jaar ontvoerde in Nigeria.

Veel scholieren uit de bedreigde gebieden in Nigeria zijn naar het bisdom Maroua-Mokolo verhuisd, waardoor er lokaal een enorme vraag naar extra onderwijsinstellingen is ontstaan. Bisschop Bruno Ateba Edo en generaal-vicaris Gilbert Damba van het bisdom Maroua-Mokolo zien zich voor een uitdaging gesteld. Met ondersteuning van Kerk in Nood hoopt het bisdom dit schooljaar ruim 1.000 verdreven kinderen onderwijs te kunnen bieden.

De beursstudenten worden over meer dan 50 basisscholen en scholen voor het voortgezet onderwijs verdeeld, waarbij elke scholier de dichtstbijzijnde school zal bezoeken. Ook hoopt het bisdom Maroua-Mokolo katholieke scholen te vergroten en vijf nieuwe klaslokalen te bouwen.

Ook andere hulpbijdragen worden geïntensiveerd. Zo worden bijvoorbeeld geboorteaktes voor de gevluchte kinderen uitgereikt en krijgen getraumatiseerde kinderen psychische zorg.

Het programma van het bisdom geeft met onderwijs uitdrukking aan de liefde van Christus voor elk kind en voor elk mens. Kerk in Nood hoopt het programma van het bisdom met € 75.000 te kunnen steunen, omgerekend € 75 per kind. Helpt u mee?