Miljoen Haïtianen nog in tenten

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De humanitaire omstandigheden in Haïti zijn nog steeds zo schrijnend dat dringende hulp nodig blijft. Meer dan een miljoen vluchtelingen leven in tenten en dat aantal neemt eerder toe dan dat het daalt. Zelfs de armen uit andere provincie...
20100923Haiti01

 

De humanitaire omstandigheden in Haïti zijn nog steeds zo schrijnend dat dringende hulp nodig blijft. Meer dan een miljoen vluchtelingen leven in tenten en dat aantal neemt eerder toe dan dat het daalt. Zelfs de armen uit andere provincie die hulp en werk komen zoeken maken dat de tentenkampen uitpuilen.

Dat heeft de nuntius van Haïti, aartsbisschop Bernard Auza, tegen persagentschap Fides gezegd toen hij desgevraagd de situatie in het land beschreef negen maanden na de aardbeving van 12 januari."Er verschijnen nieuwe provisorische kampen op de heuvels in het noorden van hoofdstad Port-au-Prince," vertelt de nuntius. "Waarschijnlijk vluchten de mensen daarheen uit vrees voor overstromingen die er Goddank nog niet geweest zijn. Nog geen orkaan heeft het land bereikt en ook stortregens zijn uitgebleven, dus is er geen oversroming."

Tijdelijke huizen

Mgr. Auza zegt dat het "tot nu toe onmogelijk is gebleken het probleem van de interne vluchtelingen op te lossen. Het eerste kamp dat de interim-regering en de internationale gemeenschap heeft opgezet in Corail, ten noordoosten van de hoofdstad, heeft niet gefungeerd vanwege het gebrek aan voorzieningen en andere zaken. Men zegt dat alweer de helft van de ongeveer 10.000 mensen in dat kamp teruggekeerd zijn naar de stad. Ik ben van mening dat de beste oplossing is wat de Catholic Relief Services biedt: zij brengen de families terug naar de plaats waar ze vandaan kwamen, hun buurt waar hun huizen stonden. CRS bouwt tijdelijke huizen voor deze mensen op de plaats waar zij vroeger woonden. Het bouwen van permanente huizen staat niet op de agenda omdat dat te duur zou zijn en niet binnen de taak valt van de regering en de internationale gemeenschap, die zich op het moment richt op noodzakelijkere behoeften. Niettemin zijn er enkele NGO’s die proberen permanente huizen te bouwen." De aandacht van de mensen gaat volgens mgr. Auza op dit moment vooral uit naar de verkiezingen voor een president en parlement op 28 november. "Er zijn grote politieke problemen, zoals de boycot van de oppositie en de registratie en identificatie van kiezers, maar Haïti en de internationale gemeenschap vinden dat de verkiezingen niettemin door moeten gaan om politieke stabiliteit te verwerven. Er zijn 19 personen die zich kandidaat stellen voor het presidentschap."

Seminarie

Ook over de wederopbouw sprak de nuntius zich uit. "De reconstructie zelf is nog niet eens begonnen," aldus de aartsbisschop. De regering heeft zich al gevestigd in de binnenstad van Port-au-Prince, waar een nieuw regeringsgebouw gebouwd moet worden. Op dezelfde plaats stond ook de kathedraal, die geheel verwoest is. De kerk heeft veel projecten op de rol staan, maar is nog niet met de constructie begonnen. We hopen dat we op de eerste verjaardag van de beving de eerste projecten kunnen lanceren, zoals de herbouw van het nationale seminarie. Op het moment huizen de seminaristen in grote semi-permanente tenten die misschien wel jaren hun onderkomen zullen zijn. We hopen echter dat we binnen drie jaar een nieuw grootseminarie kunnen openen." (bron: Fides)