‘Militante secularisten bedreigen samenleving’

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Britse samenle- ving dreigt over te worden genomen door "militante secularisten" op een manier die doet denken aan "totalitaire regimes" heeft de Britse minister barones... 
20120215warsi01

De Britse samenleving dreigt over te worden genomen door "militante secularisten" op een manier die doet denken aan "totalitaire regimes". Dat heeft de Britse minister barones Sayeeda Warsi woensdag gezegd in een toespraak in het Vaticaan, meldt de Daily Telegraph.

 

Vooruitlopend op het bezoek aan de paus heeft de minister in de krant een opiniebijdrage geschreven waarin zij de antireligieuze intolerantie hekelt.

Sayeeda Warsi is de eerste Britse vrouwelijke islamitische minister. Behalve minister zonder portefeuille is zij ook voorzitter van de Britse Conservatieve Partij.

Minister Warsi heeft in haar toespraak uiting gegeven aan haar vrees dat religie zowel in Groot-Brittannië als in de rest van Europa wordt gemarginaliseerd. Religie verdient echter in haar ogen "een plaats aan tafel van het openbare leven".

In een artikel voor The Daily Telegraph schrijft Warsi: "Mijn angst is dat een militante secularisatie bezit neemt van onze samenleving. Dat zien we wanneer religieuze tekenen niet meer in overheidsgebouwen mogen worden getoond of gedragen en waar religie buitenspel wordt gezet, gemarginaliseerd en publiekelijk wordt vernederd."

"Een van de meest verontrustende aspecten van deze militante secularisatie is dat het in de kern zeer intolerant is. Het vertoont vergelijkbare eigenschappen met totalitaire regimes door mensen het recht op een religieuze identiteit te ontzeggen, omdat ze bang zijn voor het concept van meerdere identiteiten", aldus de minister.

Barones Warsi leidde een zevenkoppige regeringsdelegatie naar het Vaticaan, waar ze een toespraak hield voor de pauselijke diplomatenacademie. De delegatie werd begeleid door aartsbisschop Vincent Nichols van Westminster.

De delegatie is ook ontvangen door paus Benedictus XVI, een eer die normaliter alleen te beurt valt aan staatshoofden of regeringsleiders.

Bron: KN