Na 100 dagen aan de macht te zijn heeft de Egyptische president Mohammed Morsi amnestie verleend aan al diegenen die opgepakt zijn in verband met de protesten op het Tahrirplein tegen Hosni Mubarak en zijn regime.
Na de val van de oude leider en de opkomst van de Moslim Broederschap was een van de wensen van de activisten de jonge deelnemers aan de Jasmijnrevolutie vrij te laten. Anderzijds hebben Christenen erover geklaagd dat de president niets gedaan heeft tegen de politie die verantwoordelijk was voor het doden van 28 Koptische christenen bij het Maspero gebouw op 9 oktober 2011. Op dit moment is de rechtszaak tegen de erbij betrokken militairen nog niet eens begonnen, terwijl veel Koptische protesteerders nog steeds in de gevangenis zitten. Mohammed Abdel-Aziz, een advocaat die die bij veel gevallen van revolutionairen is betrokken, zei dat de amnestie te laat en de weinig is en dat de pardons begeleid moeten gaan met financiële compensatie. Abdel Aziz legde uit dat het decreet waarschijnlijk bedoeld is om politieke druk op Morsi te verkleinen nu er vrijdag een demonstratie van revolutionairen zal zijn tegen de het beleid van Morsi.
Misdaad
De amnestie zou verleend moeten worden aan zo"n duizend mensen, maar over wie er vrijgelaten wordt is discussie ontstaan. Tenslotte zijn er mensen die niet opgepakt werden vanwege het deelnemen aan het protest, maar vanwege verzet tegen autoriteiten of het veroorzaken van opstootjes. "Het is een grote stap, maar niet groot genoeg," zei Ahmed Seif, lid van het comité dat Morsi gevormd heeft om alle zaken te bekijken van personen die na de revolutie berecht zijn. "Nu zal er onenigheid zijn over de manier waarop de amnestie geïmplementeerd moet worden. " De stilte over het bloedbad onder Christenen en over aanklachten tegen de daarbij betrokken militairen wordt ook veroordeeld door leden van de Moslim Broederschap. Een voormalige leider van de Broederschap, Mohammed Habib, juicht het decreet over de vrijlatingen toe, maar is geschokt dat de verantwoordelijken voor het bloedbad bij Maspero nog niet gestraft zijn. "De stilte die gevallen is over de tragedie van Maspero en de afwezigheid van compensatie voor de families van de slachtoffers, zijn een misdaad tegen het land," zei Habib.
Bron: AsiaNews
Foto: AsiaNews