Mgr Sako stuurt wensen aan moslims

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Ramadan is "een bijzondere tijd van gebed," maar ook "moed om te vergeven, verzoening en gerechtigheid". Deze hoopvolle boodschap heeft Mgr. Louis Sako, Chaldeeuwse aartsbisschop van de Noord-Irakese stad Kirkuk overgebracht aan de moslims. In de boodscha

 

Ramadan is "een bijzondere tijd van gebed," maar ook "moed om te vergeven, verzoening en gerechtigheid". Deze hoopvolle boodschap heeft Mgr. Louis Sako, Chaldeeuwse aartsbisschop van de Noord-Irakese stad Kirkuk overgebracht aan de moslims.

In de boodschap die de bisschop uitgaf, vraagt hij de Christenen "de gevoelens van hun moslimbroeders te respecteren" en niet te eten in het openbaar en zich net te kleden. Christenen maken zich zorgen over een toename van aanslagen tegen de bevolking en tegen hen. Ramadan is de heilige maand in de Islam, gewijd aan vasten en gebed om de zonde uit te roeien. Dit jaar is de vastenmaand op 8 augustus begonnen. Tijdens deze periode eten en drinken moslims niet van vier uur in de ochtend tot half zeven ‘s avonds. Deze verplichting is in Irak extra zwaar aangezien de temperatuur overdag oploop tot 50 graden Celsius.

Aanslagen

Verder is er de onveiligheid in het land. Maanden van politieke impasse bij het formeren van een nieuw kabinet vormen een voedingsbodem voor gewelddadige groepen. Veel extremistische moslims gebruiken de vastenmaand voor aanslagen en geweld. De afgelopen jaren vonden er tijdens de heilige maand, vooral in Mosul en Bagdad, bomaanslagen plaats die gericht waren op de bevolking in zijn geheel en op Christenen in het bijzonder.

De boodschap die Mgr. Sako uitgaf luidt:  "Aan de vooravond van de heilige maand ramadan zou ik namens de Christenen van Kirkuk  onze beste wensen willen uitbrengen aan onze moslimbroeders in de vastenmaand, opdat het een bijzondere tijd van gebed en bekering mag zijn, een tijd voor groei in deugden. De ramadan is ook een gelegenheid om moed te tonen tot vergeven en verzoening te bereiken, de wonden van het Irakese volk te helen en vrede, veiligheid en stabiliteit te herstellen in een leven van waardigheid."

"We hopen dat er snel een nieuw regering komt, een regering van nationale eenheid die in staat is tot het dragen van volle verantwoordelijkheid, een regering voor alle Irakezen en niet voor enkelen van hen. Ik zou ook aan de Christenen willen vragen  de gevoelens van de moslims te eerbiedigen, niet in het openbaar te eten, kuis gekleed te gaan en zich met hen te verenigen in gebed voor vrede en stabiliteit. (bron: AsiaNews)