Mexico: criminelen persen priesters af

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Priesters in het Mexicaanse bisdom Netzahualcoyotl worden afgeperst door criminele bendes. Dat heeft de bisschop, mgr. Luis Hector Morales Së¡nchez, tegenover...
20130123_Mexico01

Priesters in het Mexicaanse bisdom Netzahualcoyotl worden afgeperst door criminele bendes. Dat heeft de bisschop, mgr. Luis Hector Morales Së¡nchez, tegenover de persdienst Fides verklaard.

Ten minste tien priesters, onder meer werkzaam in de steden Ixtapaluca mexiquenses en Los Reyes La Paz in de deelstaat Mexico, is geld afgeperst onder dreiging met de dood. Een aantal anderen zou telefonisch zijn bedreigd.

"Gelukkig, mag ik God danken dat er geen doden zijn gevallen of geweld is gepleegd, maar er is wel psychisch geweld gebruikt om geld af te persen. Slechts enkele priesters hebben betaal en zijn de anderen in staat geweest goed met de situatie om te gaan. Gelukkig hebben we in deze moeilijke situaties steun van de overheid gehad", aldus de bisschop.

De autoriteiten van de deelstaat hebben hun bezorgdheid geuit over de golf van moorden in de afgelopen twee weken: alleen al in de hoofdstad zijn bijna 40 mensen omgebracht.

Volgens openbaar aanklager Miguel Angel Contreras is er een relatie tussen de toename van geweld en de groeiende aanwezigheid van criminele bendes, de "kartels" La Familia Michoacana, Los Zetas en een nieuwe groep met de naam Guerreros Unidos. De autoriteiten in de hoofdstad ontkennen dat.

Volgens de regering van de huidige president Enrique Peë±a Nieto, heeft het criminele geweld tijdens de regering (2006-2012) van zijn voorganger, Felipe Calderë³n aan meer dan 70.000 mensen het leven gekost.

Bron: Fides, foto: bisdom