Mexicaanse politie schendt Hosties

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Mexicaanse politie- agenten hebben volgens een Ameri- kaanse priester tijdens een drugs- controle in een gevangeniskapel het Taber- nakel en de aanwezige Hosties €¦
20120127mexico01

Mexicaanse politieagenten hebben volgens een Ameri- kaanse priester tijdens een drugscontrole in een gevan- geniskapel het Tabernakel en de aanwezige Hosties geschonden. Dat meldt CNS, de persdienst van de Ameri- kaanse Bisschoppen.

De beschuldiging is afkomstig van gevangenisaalmoezenier Robert Coogan, een Amerikaanse priester gevestigd in de Mexicaanse plaats Saltillo, ruim 250 kilometer ten zuidwesten van de grens bij de Texaanse stad Laredo. Volgens de priester stormden politietroepen afgelopen dinsdagmorgen vroeg de gevangeniskapel in voor een drugscontrole. Daarbij "braken zij het Tabernakel open, wierpen de Hosties op de grond en liepen eroverheen".
"De gevangenis is al eerder doorzocht, maar de agenten hebben nooit eerder heiligschennis gepleegd", aldus father Coogan in een e-mail aan CNS.

Afschuw

Bisschop Raul Vera Lopez van Saltillo heeft zijn afschuw uitgesproken over de actie en liet in een dezelfde dag nog uitgegeven verklaring weten dat "er geen enkele verklaring mogelijk is om te rechtvaardigen wat er gebeurd is".
"We zijn diep verontwaardigd over deze daden, omdat ze, bovenop de aanvallen op het geloof van de meerderheid van het Mexicaanse volk, het recht op godsdienstvrijheid schenden", aldus de verklaring van het Bisdom Saltillo.
Bisschop Vera heeft aangekondigd buiten de gevangenis de Eucharistie te zullen vieren uit eerherstel en ter sterking van degenen die tegen de heiligschennis willen protesteren.

"Zelfbestuur"

Sinds tien jaar staat ***father*** Coogan de gedetineerden pastoraal bij. De omstandigheden in de gevangenis zijn zodanig verslechterd dat het drugskartel van Los Zeta’s er in feite de scepter zwaaien. De Los Zeta’s zijn berucht omdat zij hun slachtoffers vaak onthoofd op openbare plaatsen achterlaten. De drugsbeden bestaat grotendeels uit overgelopen leden van elite-eenheden van politie en leger.
De Nationale Mensenrechten Commissie heeft vorig jaar in haar meest recente onderzoeksrapport gemeld dat binnen de gevangenis in feite een "zelfbestuur" is ontstaan. Afgelopen december werd de directeur bij een doelgerichte aanslag vermoord.

Verzoek

Ambtenaren van de deelstaat Coahuila hebben tegenover de pers verklaard dat de inval in de kapel gebeurde op verzoek van gouverneur Ruben Moreira Valdez. De gouverneur en diens broer en oud-gouverneur Humberto Moreira Valdez, staan op gespannen voet met Bisschop Vera en het Bisdom Saltillo.
Volgens het Bisdom zijn bij de controle door de meer dan 450 man veiligheidstroepen 150 gram drugs gevonden, alcohol en meer dan 100 messen. Ook werden koelkasten, tv’s, videospelletjes, magnetrons en ongeveer 400 dollar in contanten in beslag genomen.

Barre omstandigheden

Volgens de aalmoezenier is het in Mexico heel gewoon is dat gevangenen over koelkasten en magnetrons beschikken. Die zijn toegestaan om het voedsel dat door familieleden wordt gebracht te bewaren en te bereiden. In Mexico zijn het vaak de familieleden die de gedetineerden voeden. Uiteindelijk treft de operatie die gezinnen het zwaarst die zich de grootste offers getroosten om hun gevangen familieleden het harde leven in de gevangenis iets te verlichten, aldus ***father*** Coogan. In een eerder interview met USAToday verklaarde de priester dat door het gammele rechtssysteem en corruptie in Mexico niet weinig gedetineerden volstrekt onschuldig in de gevangenis zitten.

Bron: CNS, foto: AP