Metropoliet Pavel bekrachtigt verbondenheid Orthodoxen en Katholieken

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Pavel Ponomarjov, Metropoliet van Minsk en Zaslavsk en Patriarchaal-Exarch van Wit-Rusland, heeft de nauwe verbondenheid tussen de Orthodoxe en Katholieke Kerk in Wit-Rusland bekrachtigd. Bij een bezoek aan het hoofdkantoor van Kerk in Nood bedankte Metro
20141113_Wit-Rusland_patriarch_Ponomaryov

De Metropoliet van Minsk en Zaslavsk en Patriarchaal-exarch van heel Wit-Rusland, Pavel Ponomarjov, heeft de nauwe verbondenheid tussen de Orthodoxe en Katholieke Kerk in Wit-Rusland bekrachtigd. Bij een bezoek aan het hoofdkantoor van Kerk in Nood bedankte Metropoliet Pavel de jarenlange samenwerking. Hij benadrukte: "We zijn niet vergeten dat de Katholieke Kerk en in het bijzonder Kerk in Nood ons in moeilijke tijden geholpen hebben."

De Orthodoxe en de Katholieke Kerk in Wit-Rusland staan in de woorden van Metropoliet Pavel voor grote uitdagingen. Zo zijn twintig jaar na de ondergang van de Sovjet-Unie de gevolgen van antireligieuze propaganda uit het verleden nog steeds voelbaar. "Er zijn daarentegen nieuwe gevaren, zoals terrorisme en krachten die de mensen aanmoedigen hun grenzen te laten varen. Orthodoxen en Katholieken moeten de waarde van het Evangelie verdedigen. We hebben zeer veel overeenkomsten", aldus de Metropoliet van Minsk en Zaslavsk en Patriarchaal-exarch van heel Wit-Rusland.

Samen met Peter Humeniuk, hoofd van de sectie Oost-Europa van Kerk in Nood, bezocht de leider van de Orthodoxe Kerk in Wit-Rusland het graf van pater Werenfried van Straaten, de oprichter van Kerk in Nood. Bij het graf beklemtoonde Metropoliet Pavel: "Tegenwoordig wordt de houding verspreidt die het Ik op de voorgrond zet, die alsmaar beklemtoont te pakken wat je pakken kan. De kinderen worden al met deze egoïstische instelling opgevoed. Pater Werenfried van Straaten heeft het tegenovergestelde geleefd. Hij liet zien dat ware liefde geen consumerend karakter heeft maar bereidwillig is voor anderen offers te brengen en aan diegene te geven die niets of weinig hebben."

Pavel Ponomarjov, in 1952 in Kazachstan geboren, werd in december 2013 door de Heilige Synode van het Moskouse Patriarchaat tot nieuwe Metropoliet van Minsk en Exarch van Wit-Rusland benoemd. Zijn voorganger, Metropoliet Filaret Wachromejev, had na meer dan 35 ambtsjaren om gezondheidsredenen om zijn aftreden gevraagd. Metropoliet Filaret, die met Pater Werenfried van Straaten jarenlang vriendschappelijke betrekkingen onderhield, geniet in de hele Russisch-Orthodoxe Kerk hoog aanzien.