"Meriam voorlopig nog niet vrij"

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De ter dood veroordeelde Soedanese Mariam Ibrahim komt voorlopig niet vrij. Dat heeft het Soedanese ministerie van Binnenlandse Zaken verklaard naar aanleiding van...
20140602_Meriam01

De ter dood veroordeelde Soedanese Mariam Ibrahim komt voorlopig niet vrij. Dat heeft het Soedanese ministerie van Binnenlandse Zaken verklaard naar aanleiding van berichten over haar vrijlating.

Alleen een hof van beroep kan over een eventuele vrijlating beslissen, liet het ministerie volgens de BBC weten.

Berichten

Afgelopen weekend doken berichten op dat een hoge functionaris van datzelfde ministerie zou hebben gezegd dat de christelijke moeder van twee kinderen snel vrij zou komen. Haar advocaat deed die berichten af als een manoeuvre van de regering om de aandacht van de zaak af te leiden. Ook haar man verklaarde van geen vrijlating te weten.

‘Lachwekkend’

De Duitse mensenrechtenorganisatie GfbV bekritiseerde het Soedanese besluit. Volgens de organisatie kan er van een onafhankelijke rechtspraak in Soedan geen sprake zijn. Afrikareferent Ulrich Delius noemde het "lachwekkend dat een regering, die bij zware mensenrechtenschendingen straffeloosheid propageert, zich nu tot redder van de rechtstaat uitroept".

‘Geen gerechtigheid’

Volgens Delius is er in Soedan "voor slachtoffers van moord, verkrachting of verdrijving in de burgeroorlogregio’s geen gerechtigheid, helemaal niet als zij andersgelovigen zijn".

Meriams advocaat, Elshareef Ali Mohammed , deed de berichten over haar vrijlating al direct af als "een verklaring om de internationale media te doen zwijgen". "Dit is wat de regering doet. Wij zullen niet geloven dat ze vrijgelaten wordt totdat ze de gevangenis uitloopt."

"De druk hoog houden’

Mohammed: "Als ze haar zouden vrijlaten, zou de verklaring van het hof van beroep komen, niet van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Maar het laat tenminste zien dat onze campagne om Meriam vrij te krijgen hen doet bibberen. We moeten de druk hoog houden."

Ook Meriams man, de Soedanees-Amerikaanse christen Daniel Wani, zegt volgens de BBC niets te weten van een spoedige vrijlating van zijn vrouw. "Geen Soedanese of buitenlandse onderhandelaar heeft mij gecontacteerd. Misschien zijn er contacten tussen de Soedanese regering en buitenlandse partijen waarvan ik niets weet."

Als moslima beschouwd

De 27-jarige Meriam werd ter dood veroordeeld wegens geloofsafval. Hoewel christelijk opgevoed door haar moeder, wordt ze vanwege haar islamitische vader door de autoriteiten als moslima beschouwd. Haar huwelijk uit 2011 met Wani werd nietig verklaard, wat leidde tot een extra straf van honderd zweepslagen voor overspel.

Meriam beviel vorige week dinsdag in de gevangenis van een dochtertje. Haar twintig maanden oude zoontje verblijft daar ook bij zijn moeder.

Hoger beroep

Wani, die zijn vrouw en kinderen deze week bezocht, zegt zijn hoop te hebben gesteld op het hoger beroep dat Meriams advocaten in gang hebben gezet.

Bron: KNA/CSW, foto: CSW