Mensensmokkelaars vermoorden diakens

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Mensensmokkelaars in de Sinaïwoestijn hebben vrijdag 10 december twee orthodoxe diakens vermoord. Dat meldt Christian Solidarity Worldwide. De twee werden doelbewust uitgekozen omdat...
20101215egypte1

Mensensmokkelaars in de Sinaïwoestijn hebben vrijdag 10 december twee orthodoxe diakens vermoord. Dat meldt Christian Solidarity Worldwide (CSW).

De twee werden doelbewust uitgekozen omdat hun ontvoerders ervan overtuigd waren dat zij mensenrechtenorganisaties hadden ingelicht over het lot van 250 vluchtelingen uit Eritrea, Soedan, Somalië en Ethiopië die al ruim een maand door bedoeïenen onder barre omstandigheden worden vastgehouden. De mensensmokkelaars eisen nog eens een extra vergoeding van soms 8.000 dollar bovenop de 2.000 dollar die de vluchtelingen per persoon moeten betalen om in Israël te kunnen komen.

Foltering

De diakenen maakten deel uit van een groep van rond 100 Eritrese vluchtelingen die van de rest was afgescheiden. Voorafgaand daaraan hadden de smokkelaars hun religieuze voorwerpen vernield en waren de twee ernstig mishandeld omdat zij het extra losgeld niet konden betalen. Ook anderen uit de groep waren geslagen, gefolterd en gedwongen hun eigen urine te drinken om niet van de dorst te bezwijken.

Er zou ook sprake zijn van orgaanroof en dat enkele zwangere vrouwen zouden zijn geaborteerd.

Uitbuiting van asielzoekers uit de Hoorn van Afrika door mensensmokkelaars in de Sinaïwoestijn is een blijvend probleem. Ontvoering, handel in organen en het verhandelen van groepen asielzoekers tussen de verschillende bendes is schering en inslag. De vrees bestaat dat de 100 Eritreërs al zijn doorverkocht aan andere handelaren in de omgeving.

Aanklacht

Op 1 december hebben CSW en een aantal andere mensenrechtenorganisaties een gezamenlijke oproep gedaan tot internationale interventie. Daarbij onderstreepten zij de gruwelijke omstandigheden waar de vluchtelingen aan worden blootgesteld. Er is sprake van extreme vormen van marteling, tot elektroshocks toe, hand- en enkelboeien en het onthouden van voedsel en vocht. Daarnaast is in Caïro een aanklacht ingediend tegen een aantal bekende mensenhandelaren.

Dringend

CSW-directeur Stuart Windsor heeft geschokt gereageerd op de dood van de twee diakens. "We zijn geschokt door het nieuws van hun dood. De situatie van deze vluchtelingen verslechtert van dag tot dag en ondanks verzekeringen van de Egyptische regering dat ze er hard aan werken om deze mensen vrij te krijgen zien wij weinig vooruitgang. De mensensmokkelaars hebben weinig respect voor het menselijk leven en hebben laten zien niet te aarzelen om hun slachtoffers te doden, te verminken of te misbruiken. De tijd dringt en de internationale gemeenschap moet er bij de Egyptische regering op aandringen om doortastend op te treden om verder verlies van mensenlevens te voorkomen door deze mensen te bevrijden. Egypte moet ook beter zijn best doen om de behandeling van vluchtelingen en asielzoekers in overeenstemming te brengen met internationale normen en een einde maken aan de mensenhandel binnen haar grenzen." (Bron: CSW)