Mensenrechtenactivisten: nieuw geweld in Sudan dreigt

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Mensen­rechten­activisten vrezen een nieuwe escalatie van geweld in Zuid-Sudan. De laatste maanden neemt het aantal gewapende incidenten weer toe, aldus Amnesty International en de Vereniging voor Bedreigde Volkeren (GfBV).
disasters_sudan-200-x-133

Mensenrechtenactivisten vrezen een nieuwe escalatie van geweld in Zuid-Sudan. De laatste maanden neemt het aantal gewapende incidenten weer toe, aldus Amnesty International en de Vereniging voor Bedreigde Volkeren (GfBV).

Ook in het West-Sudanese Darfur is een vreedzame oplossing van het aanhoudende conflict nog niet in zicht. Beide organisaties hielden donderdag in Berlijn een actie houden om de aandacht te vestigen op de situatie in Sudan. Ook in andere hoofdsteden en continenten zijn demonstraties gepland. Sudan wordt al jaren geteisterd door terugkerende conflicten. Alleen al de voortdurende gevechten in Darfur sinds 2004 kostten

ongeveer 300.000 mensen het leven. In het overwegend christelijke zuiden van Sudan zorgde een vredesakkoord tussen de Sudanese regering en de SPLM rebellen op 9 januari 2005 voor de beëindiging van een decennialang aanhoudend conflict. Tot een permanente stabilisering van de situatie kwam het echter niet. In 2011 zal Zuid-Sudan beslissen over volledige staatsonafhankelijkheid. Amnesty en de GfBV waarschuwen voor een mislukking van de vredesovereenkomst. Dit zou rampzalige gevolgen hebben voor heel Sudan.

Bron: CNA