Mensenrechten in India steeds meer onder druk

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Geweld tegen vrouwen, machtsmisbruik door de politie tegen vreedzame demonstranten, gedwongen verdwijningen, discriminatie van Dalits en vervolging...
20121211_India01

Geweld tegen vrouwen, machtsmisbruik door de politie tegen vreedzame demonstranten, gedwongen verdwijningen, discriminatie van Dalits en vervolging van religieuze minderheden. Het zijn maar enkele mensenrechtenschendingen die de Indiase Katholieke Kerk tijdens de Internationale Dag voor Mensenrechten herdenkt. Dit jaar hebben de Verenigde Naties het thema "Mijn stem telt" gekozen om het recht te benadrukken om deel te mogen nemen aan het openbare leven. Dat is "fundamenteel voor een democratische samenleving", zegt Father Charles Irudayam, secretaris van commissie voor gerechtigheid, vrede en ontwikkeling van de Indiase Bisschoppenconferentie.

 

"Wij kunnen helaas niet anders dan met verdriet naar de mensenrechtensituatie in India kijken."

Het verslag van de Werkgroep Mensenrechten (Wghr) over 2012 schetst een somber beeld. Volgens de gegevens worden per uur twee vrouwen verkracht. Om de zes uur wordt een jonge bruid doodgeslagen, verbrand, of aangezet om zelfmoord te plegen.

Daarnaast is het slecht gesteld met de nationale gezondheidszorg waarvoor het land slechts 4,4% van de begroting uittrekt. Het internationaal gemiddelde ligt rond 11,5%.

Kinderen zijn bijna vergeten: terwijl zij meer dan 40% van de bevolking vormen wordt maar 5,3% voor hen uitgetrokken.

Elke 43 minuten pleegt een boer uit armoede zelfmoord en komen nog steeds veel sterfgevallen door ondervoeding voor. Ook spelen vele zaken van geweld door de autoriteiten. Het aantal verdwijningen en buitengerechtelijke executies neemt toe. Naar schatting 1,8 miljoen zijn het slachtoffer van foltering en geweld door de politie.

Gevallen van discriminatie van Dalits zijn een vast gegeven: iedere 18 minuten wordt een strafbaar feit tegen hen begaan. Dagelijks vinden drie verkrachtingen plaats, 11 aanvallen en 13 moorden per dag.

Volgens Father Cedric Prakash SJ, directeur van het Centrum voor Mensenrechten, Gerechtigheid en Vrede Prashant, vormt de Internationale Dag voor de Mensenrechten een herinnering dat het maatschappelijk middenveld moet worden gehoord. De mythen moeten worden doorbroken net als de leugens en halve waarheden die door regeringen worden verspreid. Ons zwijgen maakt ons medeplichtig."

Bron en foto: AsiaNews