Mensenrechten experts: "Egypte versluiert problemen"

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Na de moordaanslag op de Kopten begin januari proberen de Egyptische autoriteiten massaal de mensenrechtenproblemen van de Kopten te versluieren.
egypt-coptic-christians-clash_full_600-200-x-133

Na de moordaanslag op de Kopten begin januari proberen de Egyptische autoriteiten massaal de mensenrechtenproblemen van de Kopten te versluieren.

Zo verklaarde Egyptisch parlementair woordvoerder Fathi Sorour dat het bloedbad slechts een "wraakactie" was geweest vanwege de "moord" op een 12-jarige moslimmeisje door een kopt, meldde de Internationale Vereniging voor Mensenrechten (ISHR) in Frankfurt. Het meisje is echter in leven en zal binnenkort voor het Hof als getuige optreden. Bij de aanval op een kerk in het Zuid-Egyptische Nag Hammadi werden na een kerstviering op 6 januari zeven kopten en een moslimbewaker neergeschoten. Diverse rechtsdeskundigen uit Egypte bekritiseerden de regering, omdat deze een religieus motief achter de aanslag ontkent. De politie heeft kort na het misdrijf drie verdachten gearresteerd. Volgens het ISHR zijn de daders van islamitische afkomst. De kans dat zij worden vrijgesproken is groot. Naar inschatting van een internationaal opererende, koptische advocaat is te verwachten dat de Egyptische inlichtingendienst valse getuigen zal verzamelen en de procedure daarna wegens gebrek aan bewijs zal worden stopgezet. Bij geweld tegen Egyptische kopten in het verleden kwamen processen vaak niet verder dan een berisping, waarna de daders vrijuit gingen.

Bron: KNA