Melkitische patriarch pleit voor vrede in Syrië

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Na explosies in Damascus waarbij 53 doden en 235 gewonden vielen, heeft het hoofd van de Melkitische Grieks-Katholieke Kerk gevraagd voor een diplomatiek initiatief aan de Paus...
Gregory-III-300

Na explosies in Damascus waarbij 53 doden en 235 gewonden vielen, heeft het hoofd van de Melkitische Grieks-Katholieke Kerk er bij de internationale gemeenschap op aangedrongen om te stoppen met het verzenden van wapens aan Syrië.

"We doen een oprechte oproep aan het geweten van iedereen over de hele wereld, aan staatshoofden, in het bijzonder van de Arabische landen, leiders van instellingen en internationale organisaties, vredesactivisten, Zijne Heiligheid de Paus en Christelijke bisschoppen overal en smeken hen om ons geroep en het lijden en de pijn van het Syrische volk te horen", aldus patriarch Gregorius III Laham van Antiochië op 21 februari. "Niemand heeft het recht om excuses te maken en de verantwoordelijkheid te ontkennen voor het bloedbad, vernietiging, explosies, oproer, noch voor de huidige crisis, haat, wrok en vijandschap tussen de kinderen van hetzelfde vaderland."

"We vernieuwen onze oproep aan de hele wereld om de instroom van wapens naar Syrië te beëindigen," voegde hij eraan toe. "Wij vragen de internationale gemeenschap en de machtige landen in de wereld Syrië te steunen in zijn pogingen om de weg van de dialoog te voeren en tot een diplomatieke oplossing voor de crisis te komen… We verlengen onze oproep aan Rusland en de Verenigde Staten van Amerika om hun oprechte inspanningen voort te zetten om vooruitgang te boeken in de richting van dialoog en een alomvattende politieke oplossing te ondersteunen. Het geduld van de Syriërs is uitgeput: hun lijden wordt verergerd in elk detail van hun dagelijks leven".

"Wij vragen Zijne Heiligheid de Paus en de leiders van de Heilige Apostolische Stoel van Rome om een diplomatiek initiatief van de Katholieke Kerk op basis van haar wereldwijde geestelijke invloed te starten," vervolgde hij.

Patriarch Gregorius (79) heeft de Melkitische Grieks-katholieke kerk sinds 2000 geleid. De Oost-katholieke kerk, die in volledige gemeenschap is met de Heilige Stoel, heeft 1,35 miljoen leden.

Bron: Catholic Culture.org
Bron foto: St Peters List