Meer dan 50 Christenen in hechtenis door Soedanese overheid

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Een mensenrechten- organisatie heeft vernomen dat tenminste 55 Christenen al 2 weken gevangen gehouden worden door de Soedanese overheid zonder dat men hen iets ten laste heeft gelegd...
20130304_Sudan_55_Chirstians

Volgens een persboodschap van het CSW (Christian Solidarity Worldwide, een mondiale beweging voor Christelijke solidariteit) heeft de groep geen banden met de politiek en zijn er ook kerkleiders onder hen. De groep wordt er, ten onrechte, van beschuldigd geld te ontvangen uit het buitenland, o.a. uit Israël.

Het CSW zegt dat de arrestaties de meest recente ontwikkelingen zijn in een golf van onderdrukking die eind vorige jaar begon en zich richt op Christelijke vrijwilligers.
Het heeft, naar men zegt, geleid tot de uitzetting van 100 buitenlandse vrijwilligers, ook werden een aantal Soedanese Christenen aangehouden voor ondervraging door de veiligheidsdienst.

Volgens plaatselijke bronnen, zo zegt het CSW, werd de onderdrukking voorafgegaan door een mediacampagne tegen "het christianiseren" en ging zij gepaard met de sluiting van een aantal basisscholen, middelbare scholen en opleidingscentra.

CSW zei dat er, sinds het ontstaan van Zuid-Soedan in 2011, zorgen zijn over de toenemende druk op de kerken aldaar. President Al Bashir heeft met enige regelmaat gezegd dat de nieuwe Soedanese grondwet 100% Islamitisch zal worden.
Hij stelt dat: "alle partijen, religieuze groeperingen en de Soeffis vertegenwoordigd zullen zijn in het comité dat een nieuwe grondwet zal samenstellen." Maar, zegt het CSW er worden geen verdere mededelingen gedaan over de voortgang.

De juridisch directeur van CSW Andrew Johnston zegt in een persboodschap: CSW is erg bezorgd over deze dubieuze arrestaties en over het nieuws dat er in toenemende mate hard wordt opgetreden tegen de Christelijke burgers van Soedan.
Wij dringen er bij de Soedanese overheid op aan de gevangenen vrij te laten en haar treitercampagne tegen de Christelijke gemeenschap te stoppen.
Verder zei hij: Wij moedigen de overheid nogmaals aan zich breed te informeren bij het opstellen van de nieuwe grondwet en vragen van hen de verzekering dat zij de rechten op vrijheid van godsdienst of overtuiging erkent voor alle Soedanese burgers, zoals omschreven in artikel 18 van de internationale conventie voor civiele en politieke rechten (ICCPR), waar ook Soedan zijn handtekening onder gezet heeft.

Bron: Assist News (Jeremy Reynalds)

Bron foto: Eigen archief