Meer dan 2000 Boko Haram slachtoffers in 2014

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
In Nigeria zijn meer dan zestig ontvoerde meisjes ontsnapt aan hun ontvoerders van Boko Haram. De strijders van deze terroristische organisatie houden nog meer dan tweehonderd schoolmeisjes vast. Ook werd bekend dat Boko Haram alleen in 2014 al meer dan t
20140506_Nigeria02

In Nigeria zijn meer dan zestig ontvoerde meisjes ontsnapt aan hun ontvoerders van Boko Haram. De strijders van deze terroristische organisatie houden nog meer dan tweehonderd schoolmeisjes vast. Ook werd bekend dat Boko Haram alleen in 2014 al meer dan tweeduizend slachtoffers hebben gemaakt.

Abbas Gava, een plaatselijke burgerwacht, liet weten dat collega’s hem erop attent hadden gemaakt dat 63 erin waren geslaagd naar huis terug te keren. Gava, een oudere abtenaar van de plaatselijke burgerwacht in Borno, vertelde aan verslaggevers dat de vrouwen konden ontsnappen toen hun ontvoerders erop uittrokken om te vechten. Het voorval had plaats op 7 juli, de dag dat bij een aanval van Boko Haram op de stad Damboa 53 opstandelingen en zes soldaten werden gedood. De rebellen vielen kazernes en politieposten aan toen de meeste van de bewakers van deze gebouwen op pad waren om zich van benzine te voorzien in de omliggende dorpen.

Inwoners van de stad waar Boko Haram de meisjes ontvoerden, hebben de Verenigde Naties verzocht om tussenkomst omdat het geweld in de regio alsmaar toeneemt. De burgerbevolking klaagt dat opstandelingen in hun woongebied chaos kunnen scheppen zonder dat strafmaatregelen volgen. Activiste Aisha Yesufu van de beweging "Free our Girls" liet de pers, na een demonstratie bij het presidentiële paleis, weten: "Het is vandaag 83 dagen geleden dat de meisjes werden ontvoerd. We demonstreren al 68 dagen en niemand heeft nog echt naar ons geluisterd."

Veiligheidsdeskundigen zeggen dat het overbelastte en onderbewapende leger niet in staat is een doeltreffende tegenstrijd te voeren tegen Boko Haram-strijders. Het leger probeerde in steden als Borno en de nabijgelegen plaatsen Yobe en Adamawa controle te krijgen over de situatie. Hoewel Boko Haram strijders deze stadscentra hebben verlaten, ging deze tactiek ten koste van de beveiliging van de plattelandsbevolking. Volgens waarnemers is het aantal aanslagen daar drastisch toegenomen.