Meer dan 100 miljoen binnengehaald

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Recordopbrengst voor Kerk in NoodKerk in Nood heeft voor het eerst in haar bestaan meer dan 100 miljoen aan donaties ontvangen. Om precies te zijn was in 2014 de totale opbrengst 105 miljoen euro. Dat is 17 miljoen meer...
thankyou

Kerk in Nood heeft voor het eerst in haar bestaan meer dan 100 miljoen aan donaties ontvangen. Om precies te zijn was in 2014 de totale opbrengst 105 miljoen euro. Dat is 17 miljoen meer dan het voorafgaande jaar. De opbrengsten zijn afkomstig van kantoren in 19 landen. In 2014 was in Nederland de opbrengst 3,8 miljoen euro.

Kerk in Nood steunde in 2014 ruim 5600 pastorale (geloofsgebonden) projecten in 145 landen. Met name de nood in het Midden-Oosten stond in het middelpunt van de aandacht. Honderdduizenden Christenen moesten uit of binnen Syrië en Irak vluchten. Bijna 7 miljoen euro werd besteed aan de opvang en hulp van vluchtelingen in deze twee landen. Er werd 2 miljoen euro vrijgemaakt voor de bouw van acht scholen voor vluchtelingenkinderen in de Iraakse steden Erbil en Dohuk.

Ook de hulp aan Azië steeg. De voornaamste reden was de hulp bij de wederopbouw van kerken op de Filippijnen na de tyfoon Haiyan. In andere landen in Azië is er vaak sprake van moeilijke relaties tussen religieuze groepen en worden Christenen soms regelrecht vervolgd.

Het grootste gedeelte van het hulpverleningsbudget ging naar Afrika (ruim 2600 projecten), waar de Kerk snel groeit ondanks de enorme armoede en het gebrek aan goede infrastructuur. In Oost-Europa behoort Oekraïne tot de prioriteitslanden. In dit land krijgt elke priesterstudent financiële hulp van Kerk in Nood. In Latijns-Amerika, het grootste katholieke continent, investeert Kerk in Nood met name in catechese-projecten.

In Nederland was de totale opbrengst in 2014 lager dan het voorafgaande jaar. Het verschil betreft een grote éénmalige donatie in 2013. Per saldo was er een stijging in de reguliere donaties.

Klik hier voor de jaarrekening en een verkort jaaroverzicht.