Meer dan 100 Christenen vermoord in Nigeria’s deelstaat Plateau

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Volgens bronnen zijn in Nigeria's deelstaat Plateau de afgelopen maand bij een golf van aanvallen door gewapende moslimextremisten meer dan 100 Christenen vermoord, onder wie hele gezinnen. Tijdens een...
20110930Nigeria_Jos

Hele gezinnen vermoord in een maand van aanvallen, blijkbaar met militaire hulp.

 

Volgens bronnen zijn in Nigeria’s deelstaat Plateau de afgelopen maand bij een golf van aanvallen door gewapende moslimextremisten meer dan 100 Christenen vermoord, onder wie hele gezinnen. Tijdens een guerrilla-achtige "hit and run"-aanval op de christelijke gemeenschap van Vwang Kogot hebben islamitische aanvallers op 9 september rond 8 uur ‘s avonds 14 Christenen vermoord, onder wie een zwangere vrouw. Overlevenden van de aanval vertelden Compass dat de aanvallers het dorp bestormden met de hulp van mannen in militaire uniformen van het Nigeriaanse Leger.

Veel slachtoffers waren leden van één familie met de achternaam Danboyi.

"We hoorden geweerschoten in ons dorp en beseften dat het geluid uit het huis van de buren kwam. Daarom renden we snel ernaar toe om uit te zoeken wat er gebeurde, maar we zagen een soldaat bij de ingang van het huis staan met een geweer, klaar om te schieten op iedereen die in de buurt kwam, en tegelijkertijd om te voorkomen dat de mensen binnen konden ontsnappen." Dit vertelt Markus Mamba aan Compass. "We konden niet dichterbij komen omdat we hoorden dat er in het wilde weg werd geschoten en we geen wapens bij ons hadden om ons te verzetten tegen de macht van die soldaten, omdat er nogal veel bij het huis waren."

Hiding, Mamba en anderen konden niets anders doen dan toekijken, zei hij.

"Nadat de soldaten en de moslims waren weggegaan, haastten we ons naar de plek om te zien wat voor een vernietiging zij hadden aangericht", zei hij. "We ontdekten dat 14 mensen waren vermoord. Onder hen was een zwangere vrouw die was gestorven met een kind in haar schoot, wat het aantal doden op 15 mensen brengt. We hebben ook gezien dat de slachtoffers zijn overleden aan verwondingen door geweren en kapmessen."

Gyang Badung overleefde de aanslag, maar zijn vrouw, vier kinderen, moeder, grootmoeder en neef niet, vertelde hij aan Compass.

"Ik kwam ‘s avonds thuis en was aan het eten, maar net nadat ik daarmee klaar was hoorde ik vreemd geritsel rondom ons huis en opeens hoorde ik overal geweerschoten terwijl mijn huis werd aangevallen", zei Badung.

Hij sprong door het raam van zijn slaapkamer en rende naar een boerderij achter zijn huis, zei hij.

"Ik wachtte in de bosjes, machteloos, niet wetend wat te doen totdat ze vertrokken", zei hij. "Ik zag meer dan negen mensen die ons kwamen aanvallen. Ze verlieten ons dorp en trokken de bosjes in. Toen ik naar huis terugkeerde, kwam ik erachter dat mijn hele familie was vermoord behalve twee zonen, die weliswaar gewond waren maar het overleefden, en mijn vader die ook ternauwernood kon ontsnappen en naar de bosjes vluchtte."

De kinderen die hij verloor waren 15, 9, 5 en 4 jaar oud. Zijn twee gewonde zoons zijn opgenomen in het ziekenhuis.

Vou Mallam, een andere overlevende van de aanval, was met haar man en kinderen toen de aanvallers in hun huis inbraken. Ze ontsnapte aan de dood toen ze een schuilplaats vond in een van de kamers. Haar man, haar enige zoon en kleinkinderen werden gedood.

"Na ons avondeten hebben we gebeden en de kinderen vroeg naar bed gedaan", vertelde ze Compass. "Plotseling hoorden we geweerschoten in ons huis. Ik kroop daarom snel naar de kinderkamer en deed het licht uit en kroop weer verder om mezelf onder het bed te verstoppen op een andere plaats. Ik zag een soldaat met een geweer de kamer binnenkomen, maar hij zag mij niet, en ik hoorde sommigen van hen die bij het raam stonden, zeggen: "Er is hier niemand."

"Maar het was alsof ze iets hoorden en meteen begonnen ze te schieten. Zo hebben ze mijn man vermoord op de plaats waar hij zich had verstopt, en mijn enige zoon en zijn kinderen in de andere kamer waren allemaal vermoord."

Ze zei dat ze de aanvallers hoorde praten in de taal van de Fulani. Etnische Fulani zijn voornamelijk moslimnomaden in Nigeria. Volgens lokale Christenen lijken militante moslims de Fulani te ronselen om christelijke gemeenschappen aan te vallen omdat de Fulani goed de weg weten op het platteland. Volgens de bewoners van dit gebied hebben de Fulani, gewend als ze zijn om hun leven te leiden als nomaden met hun vee, de vaardigheden verworven om de zware uitdagingen waarvoor het gebied hen stelt, te overwinnen.

Dachung Dagai, priester van een Nigeriaanse congregatie van de Kerk van Christus in Vwang Kogot, vertelde Compass dat het dorp drie keer is aangevallen sinds zijn komst acht maanden geleden.

"Ik ben naar hier overgeplaatst op 5 januari", zei hij. "De tweede dag dat ik hier was, werd dit dorp aangevallen door moslims, en na twee weken kwamen ze weer en vielen ze ons dorp aan en vermoorden ze twee van onze leden."

Dagai meldde die aanval en twee daaropvolgende aanvallen aan veiligheidsdiensten, maar er is geen actie ondernomen, zei hij.

"Onze mensen hebben geen hulp of steun ontvangen van de overheid", zei Dagai. "We hebben alleen maar geleefd in de angst niet te weten wat er nog zal gebeuren."

Dagai zei dat hun voornaamste zorg is dat soldaten van het Nigeriaanse leger betrokken zijn geweest bij iedere aanval.

"Welke maatregelen neemt de regering tegen de soldaten?", zei hij. "Op sommige plaatsen is voldoende bewijs gevonden tegen deze islamitische soldaten, maar er is niets gedaan. Kunnen de soldaten niet worden teruggetrokken uit dit gebied? Er is geen oorlogssituatie op het plateau, en de soldaten waren hierheen gestuurd voor vredeshandhaving, maar zij zijn het die de aanvallen tegen ons leiden. Waarom kunnen ze niet worden teruggetrokken? De autoriteiten hebben altijd gezegd dat ze zullen kijken naar de problemen, maar er is niets gedaan."

Adamu Tsuka, leider van de gemeenschap in Vwang Kogot, vertelde Compass dat de volgende Christenen gedood zijn bij de aanval: Mallam Danboyi, Zaka Danboyi, Ngyem Danboyi, Hjan Badung, Naomi Gyang, Rifkatu (15), Patience (9), Ishaku (5), Nerat (4), Dauda Badung (22), Martha Dauda (€‹€‹20), Mary Dauda (€‹€‹6), Isaac Dauda (€‹€‹4), Mafeng Bulus (18) en het ongeboren kind.

"Dit is de vijfde keer dat onze mensen zijn vermoord," zei Tsuka. "We kunnen niets doen. Veel van mijn mensen zijn vermoord. Alstublieft, we willen dat de overheid ons helpt om iets te doen. Zo niet, dan kunnen we hier niet meer wonen."

De aanval in januari op Vwang Kogot maakte geen slachtoffers. De tweede aanval vond plaats in dezelfde maand, wat resulteerde in de moord op Baba Wang Mwantap. De derde aanval van dit jaar vond plaats in mei. Volgens bewoners van het gebied werden daarbij twee Christenen vermoord, Bulus Pam en Irimiya Maisaje.

Op 10 september rond 3 uur ‘s nachts bestormden moslimextremisten het dorp Vwang Fwil en doodden 13 Christenen. Volgens bronnen werden verscheidene anderen in het Christelijk Vom Ziekenhuis behandeld.

Op 8 september vielen moslimextremisten het dorp Tsohon Foron aan en vermoorden 10 Christenen, allemaal leden van de familie van Danjuma Gyang Tsok. Overlevenden zeggen dat de aanvallers werden bijgestaan €‹ door gewapende militairen van het Nigeriaanse Leger.

De volgende mensen werden gedood: Danjuma Gyang Tsok, Polohlis Mwanti, Perewat Polohlis (9), Patience Polohlis (3), Blessing Polohlis (5), Paulina Pam (13), Maimuna Garba, Kale Garba, Hadiza Garba (10) en Aisha Garba (3).

Op 5 september rond 2 uur ‘s nachts werden in het dorp Zakalio in het district Jos-Noord zeven Christenen vermoord door moslimextremisten. Op dezelfde dag viel een andere groep islamitische aanvallers de christelijke gemeenschappen aan van Dabwak Kuru en Farin Lamba in de districten Jos-Zuid en Riyom. Daarbij werden vier Christenen vermoord.

Volgens bronnen vielen op 4 september moslimextremisten het dorp Tatu in de buurt van Heipang aan. Daarbij werden acht christelijke leden van een gezin vermoord €“ Chollom Gyang en zijn vrouw Hannatu en hun zes kinderen, onder wie een 3-jarig kind. Ze werden neergeschoten en vervolgens afgeslacht met kapmessen.

 

De aanval op het dorp Tatu in Heipang op 15 augustus kwam minder dan drie weken na de moord op de familie van een Christen waarvan alleen de achternaam Agbo bekend is, en op een stafmedewerker van de kerk. Daarnaast werden op 20 augustus drie Christenen vermoord bij het dorp Kwi en een Christen bij het dorp Loton.

Emmanuel Dachollom Loman, voorzitter van de gemeenteraad in Barkin Ladi, vertelde Compass dat er geen twijfel over bestaat dat de aanvallers moslims waren.

"Ik was aan het slapen toen ik rond half 1 ‘s nachts werd gebeld met het bericht dat enkele onbekende mensen een familie hadden aangevallen en alle gezinsleden hadden vermoord," zei hij. "Een paar weken geleden werden zeven leden van één familie in een vergelijkbare aanval vermoord. Dit wordt te veel om te dragen. De regering moet de lokale overheid, helpen voordat er op een dag moslims komen en ons allemaal vermoorden. Ik kan dit niet meer bevatten, het is teveel."

Loman zei dat hij de aanvallen herhaaldelijk heeft gemeld aan veiligheidsdiensten en aan de Nigeriaanse overheid, maar er is niets gedaan om zijn volk te beschermen.

"We hebben al vaak gesproken met de federale regering", zei Loman. "We hebben ze verteld dat de moslims in het gebied rond het dorp Mahangar tal van geavanceerde wapens hebben, en dat zij het zijn die mijn volk aanvallen, maar de federale overheid heeft geweigerd om er iets aan te doen." Hij beklaagde zich afgelopen maand bij een federale regeringsdelegatie die was gekomen om de moord op acht leden van een andere familie te onderzoeken, zei hij, "maar onze zorgen en angsten werden genegeerd."Andere dorpen die de afgelopen maand werden aangevallen zijn Rassa en Rabwat.

Bron: Compass Direct News Vertaling: Camiel Donkers