Massale bekering Indiase moslims en christenen even uitgesteld

donderdag, 20 augustus 2015
Nieuws
Ondanks oproepen van de oppositie heeft de Indiaanse premier Narendra Modi geweigerd gedwongen bekeringen door nationalistische hindoe groeperingen af te keuren.
20141219India03

Ondanks oproepen van de oppositie heeft de Indiaanse premier Narendra Modi geweigerd gedwongen bekeringen door nationalistische hindoe groeperingen af te keuren. De paramilitaire radicale hindoe partij Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) heeft van haar kant aangekondigd dat de geplande massale bekeringssessie, die in Aligarh (deelstaat Uttar Pradesh) zou moeten plaatsvinden, niet afgezegd is maar alleen uitgesteld tot eind 2014. Na de bekering tot het hindoeïsme van zo’n 300 moslims in ruil voor voedsel en geld, veroordeelde de oppositiepartij in het parlement de ultranationalistische regeringspartij Bharatiya Janata Party (BJP), die gelieerd is aan de RSS en Bajrang Dal, beide groepen die geweld gebruiken tegen etnische en religieuze minderheden in het land.

 

Op een gesloten strategievergadering vroeg premier Modi maandag aan commandanten in zijn partij niet toe te geven aan de druk van de oppositie. Volgens de Hindustan Times zou hij op de bijenkomst gezegd hebben: "Waarom zouden wij ons moeten verontschuldigen, wij hebben als regering niets fout gedaan." Ook gaf Modi opdracht aan aanhangers om informatie te verzamelen over de oppositie. De drijfveer van Modi en de BJP is het tijdspad. Als de wintertermijn eindigt wil de regering diverse majeure hervormingen doorvoeren, die sterk worden afgekeurd door de oppositie.

 

Gezien deze politieke situatie heeft een afsplitsing van de RSS de Ghar Wapsi (thuis komen), zoals de herbekeringceremonie van minderheden door nationalistische hindoes wordt genoemd, besloten af te zeggen. Een van de organisatoren merkte echter op dat de massale ceremonie in Aligarh met Kerstmis alleen maar "uitgesteld is, niet afgezegd". Het doel blijft om honderdduizenden Christenen en moslims te bekeren. Hoewel de BJP geprobeerd heeft afstand te nemen van deze bekeringsceremonies, heeft een wetgever van BJP uit Uttar Pradesh, Yogi Adityanath , gezegd dat hij de ceremonie wil bijwonen. Een zelfde houding neemt de president van het district in. "Wij organiseren deze ceremonie niet", zei hij, "maar als de organisatoren onze hulp vragen voor het welslagen ervan, zullen wij zeker alles doen wat we kunnen om hen te helpen."

 

Bron: AsiaNews/Agencies

 

Foto: nieuwsmeldingen.nl