fbpx

Marawi: Ontwijde katholieke kathedraal heroverd

dinsdag, 05 september 2017
Nieuws
Na meer dan drie maanden, hebben de Filippijnse Strijdkrachten (AFP) de kathedraal van de Heilige Maria in Marawi eindelijk heroverd.
ACN-20170601-55568

De kathedraal werd op 23 mei 2017 door met ISIS sympathiserende strijders ontwijd en zwaar beschadigd. De Filippijnse strijdkrachten moesten primitieve explosieven uit de kerk verwijderen. Het leger gaf ook beelden vrij van wat er van de kathedraal restte.

Op de video waren kogelinslagen in de muur van de kathedraal te zien en brokken van verwoeste iconen en andere versieringen van de kerk die kapot geschoten op de grond lagen. Het altaar van de kathedraal was volledig vernield en van de beelden was er in de kerk nog maar één over. Daarvan was het hoofd afgekapt.

Behalve de kathedraal konden de Filippijnse soldaten ook de Grote Moskee zuiveren, de grootste gebedsplaats voor Moslims in Marawi. Ofschoon de vernielingen aan de moskee niet zo ernstig waren als aan de katholieke kathedraal, liet het leger wel weten dat de terroristen gaten en tunnels onder de gebedsplaats hadden gegraven en gaten hadden geslagen in de muren van de moskee om de regeringstroepen tot een vuurgevecht uit te dagen.

In de voorbije drie maanden heeft het leger intensieve bombardementen uitgevoerd op Marawi, maar daarbij bewust moskees ontzien uit respect voor de Maranaos, de etnische Moslimgroep, die Marawi al eeuwen lang als haar hoofdplaats ziet. Deze aanpak werd evenwel door de terroristen uitgebuit. Zij maakten van de moskees versterkte plaatsen waarin zij zich tegen de Filippijnse soldaten verschansten.

Volgens Norodin Alonto Lucman, een van de bevelvoerders in Maranao, is het Moslims niet toegestaan moskees te gebruiken om van daaruit activiteiten te ontplooien die zowel voor moslims als niet-moslims schadelijk zijn.

Volgens Lt. Gen. Carlito Galvez jr, hoofd van het westelijk opperbevel van de strijdkrachten in Mindanao: “Zou dit alleen maar aantonen dat deze mensen voor geen enkele religie respect hebben, noch voor Christenen noch voor Moslims.”

Moslim geestelijken hebben in het openbaar hun afkeuring uitgesproken over de ontheiliging van de kathedraal ondanks dreigementen van de terroristen Moslims te laten terechtstellen die kritiek uitoefenen op ISIS.

Op 25 augustus jl. berichtte het plaatselijk blad The Philippine Star dat moslim politie-agenten en soldaten gebedsdiensten hielden in Masjid Saad Huzam Almsairi, die zij ook van de Mautes hadden weten te bevrijden. Het was de eerste Jumaah gebedsdienst in Masjid Saad sinds 23 mei.

Lid van de assemblee, Zia Alonto Adiong, woordvoerder van het provinciale crisis bureau van Marawi bij het bureau van de gouverneur in Lanao del Sur, verklaarde dat christelijke politie eenheden hielpen bij het ruimen van de gebedsplaats en het herstel van de orde in de omgeving.

“Dat was ook een stilzwijgende erkenning dat het conflict hier niet gaat tussen Moslims en Christenen. Deze twee werken immers samen om wet en orde in Marawi te herstellen”, aldus Adiong.

Intussen liet de bisschop van Marawi, Edwin dela Pena, weten dat zijn bisdom bezig is met de uitvoering van plannen voor herstel en wederopbouw in Marawi.

Gevraagd of er al concrete plannen waren om de kathedraal te herbouwen, antwoordde Mgr. dela Pena: “meer dan de kathedraal, wat vooral van belang is, is de christelijke gemeenschap weer overeind te helpen en haar hartelijke betrekkingen met de Moslims in Marawi te herstellen.

Op 8 augustus jl. schonk Kerk in Nood $ 30.000 voor sanitaire pakketten ten behoeve van 1500 binnenlandse vluchtelingen afkomstig uit Marawi.

Mgr. dela Pena sprak zijn dank aan KiN uit voor de gift maar pleitte ook voor hulp aan alle Christenen van de prelatuur van Marawi en het diocees Iligan en om hulp te bieden aan de binnenlandse vluchtelingen uit Marawi. De bisschop sprak de hoop uit dat Christenen zich zouden realiseren dat Christus ook aanwezig is in het lijden van niet-Christenen.

“Als wij aan missionering doen, maken wij onder degenen die wij helpen geen onderscheid of zij Christenen zijn of niet. Ik hoop dus dat wij niet meer uitgaan van onze kerkelijke binding, maar dat wij helpen juist omdat de Heer ons aangeeft dat waar nood heerst, dat daar uw broeder en zuster zijn. Wij helpen omdat er nood is en waar nood is, daar roept God ons,” aldus Mgr. dela Pena.

De door ISIS geïnspireerde terroristen, teruggebracht van een oorspronkelijk aantal van 200 tot 30 à 45, controleren nog een klein oppervlak in Marawi. Zij hebben nog steeds ongeveer 56 christenen gegijzeld, onder wie de vicaris-generaal van de prelatuur in Marawi, priester Teresito ‘Chito’ Suganob.