Marawi: ontvoerde Christenen gebruikt als wisselgeld onderhandeling

woensdag, 31 mei 2017
Nieuws
"Ik hoop dat de overheid met verstand en voorzichtig handelt om een bloedbad te voorkomen”, vertelt PIME missionaris, pater Sebastiano D'Ambra over de ontvoering van priester Teresito Soganub en 15 andere Christenen.
filipijnen01

"Ik hoop dat de overheid met verstand en voorzichtig handelt om een bloedbad te voorkomen”, vertelt PIME missionaris, pater Sebastiano D’Ambra over de ontvoering van priester Teresito Soganub en 15 andere Christenen. Een week geleden grepen islamitische jihadisten van de zogenaamde Maute-groep de macht in de stad Marawi. op het eiland Mindanao in het zuiden van de Filippijnen. Bij botsingen tussen de rebellen en het Filipijnse leger zijn tot dusver zeker honderd mensen omgekomen. Lokale bronnen spreken over barbaarse moorden en onthoofding.

Wisselgeld
Pater D’Ambra, zelf goed bekend met islamitisch terrorisme én de dialoog met Moslims, sprak met Kerk in nood (ACN) vanuit Zamboanga op Mindanao over de ontvoering van de Christenen en de brandstichting in de kathedraal. "Waarschijnlijk is het hun bedoeling om de gevangenen als wisselgeld te gebruiken in de onderhandelingen om zo het leger te overtuigen zich terug te trekken."

De Maute-groep is aangesloten bij de zogenaamde islamitische staat (IS), waaraan het enkele jaren geleden trouw heeft gezworen. Dit is de reden waarom er nu zwarte IS-vlaggen wapperen boven de stad, die voor 98% uit Moslims en slechts 2% Christenen bestaat. Het is nu duidelijk dat ook leden van de islamistische terroristische groep Abu Sayyaf betrokken zijn bij de aanval.

Internationale belangen
De Italiaanse missionaris verklaart dat de afgelopen jaren steeds meer internationale islamistische invloeden in de Filippijnen zijn geïnfiltreerd. “Zij zijn erin geslaagd om nieuw bloed aan te trekken, deels door ideologie, deels ook dankzij de hoge beloningen die ze jonge rekruten bieden. We moeten de internationale belanghebbenden niet vergeten die deze regio willen destabiliseren. Er lijkt een plan te zijn dat een duidelijke koers aanhoudt. De situatie in Marawi zal binnen afzienbare tijd kalmeren, maar het terrorisme zal niet stoppen", verklaart hij tegenover Kerk in Nood.

Radicaal islamitisch terrorisme heeft een lange geschiedenis op het eiland Mindanao. Al in de jaren negentig was de Abu Sayyaf-groep er actief. De radicalisering is sindsdien voortgezet door de verspreiding van islamistische bewegingen van Wahhabi-inspiratie, ondersteund door Saoedi-Arabië. Gedurende een decennium is er een sterke aanwezigheid van de islamitische groep Jemaah Islamiah, die in Indonesië is ontstaan. En in de afgelopen drie jaar heeft zogenaamde Islamitische Staat toenemende steun gevonden op Mindanao.

Krijgswet
Net als in Zamboanga – de stad op Mindanao die in 2013 door de terroristische islamistische paramilitaire groep Moro Islamic Liberation Front (MILF) voor de helft is vernietigd – heeft de regering de krijgswet van kracht verklaard. "De autoriteiten roepen ons op om waakzaam te blijven. De stad ligt onder meer aan de kust, met kilometers kustlijn en talrijke eilanden waar de extremisten zich gemakkelijk kunnen verbergen."

Pater D’Ambra zelf woont al 40 jaar in de Filipijnen en is oprichter van de Silsilah-beweging, die sinds 1984 streeft naar het bevorderen van de interreligieuze dialoog met een deel van de lokale moslimgemeenschap. "Incidenten zoals in Marawi kunnen een complexe situatie verergeren en het nog moeilijker maken om de interreligieuze dialoog te bevorderen."