Maoistische beweging vermoordde Indiase zuster

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Indiase Maoïstische leider Sukhlal Murmu uit de deelstaat Jharkhand bevestigt dat zijn beweging de Indiase zuster Valsa John, lid van de Belgische congregatie van de zusters van Liefde van Jezus en Maria, heeft vermoord. De religieuze bezat sterke invl
20141014_India_Sr_Valsa_John_vermoord

De Indiase Maoïstische leider Sukhlal Murmu uit de deelstaat Jharkhand bevestigt dat zijn beweging de Indiase zuster Valsa John, lid van de Belgische congregatie van de zusters van Liefde van Jezus en Maria, heeft vermoord. De religieuze bezat sterke invloed in de regio. Zij werd in november 2011 door een groep mannen aangevallen en vermoord.

De zuster van de Belgische congregatie stond bekend voor haar inzet voor de armen en haar strijd tegen grootgrondbezitters. De Indiase deelstaat Jharkhand, waar zuster Valsa werkzaam was, is rijk aan bodemrijkdommen zoals bauxiet, steenkool en ijzererts. De zuster kwam in aanvaring met de steenkoolbedrijven en werd meermaals met de dood bedreigd.

Na de moord werd ervan uitgegaan dat zij in opdracht van mijnbedrijven werd vermoord. Maar op de plaats van de moord werden ook Maoïstische pamfletten teruggevonden. Aanvankelijk werd gedacht dat die waren achtergelaten om de politie te misleiden. Maar de Maoïstische leider Sukhlal Murmu, die vorige maand in Dumka werd aangehouden, zegt dat zij door zijn groep is vermoord omdat zij met de mijnbedrijven heeft samengewerkt. Volgens Sukhlal Murmu stonden haar activiteiten de groei van zijn partij in Santhal Pargana in de weg. Zij zou de inwoners ook in de steek hebben gelaten bij de strijd om een stuk grond.

Bron: CQN/Kerknet