Maleisië weert niet-moslims uit huishouding

dinsdag, 16 augustus 2016
Nieuws
Het Maleisische departement voor immigratie heeft een verbod uitgevaardigd op niet-islamitisch huishoudelijk personeel, meldt AsiaNews.
ah-wei-ccby

De maatregel heeft tot scherpe protesten geleid van arbeidsorganisaties en werkgevers die zich afvragen wat de zin ervan is. Op sociale media overheerst de visie dat godsdienst geen obstakel mag vormen voor werk en samenleven.

Saoedi-Arabië

“Godsdienst mag geen obstakel zijn”, aldus Engku Ahmad Fauzi, voorzitter van de Maleisische werkgeversvereniging voor huishoudelijk personeel. “Als je op kantoor werkt doe je dat ook niet op basis van godsdienst en dat zou net zomin het geval moeten zijn voor een hulp in de huishouding.” Een eigenaar van een agentschap voor huishoudelijk personeel die anoniem wil blijven vraagt zich af waarom moslimlanden als Saoedi-Arabië en Qatar het moslims wel toestaan niet-moslims als huishoudelijke krachten in te huren.

Tegenover AsiaNews verklaarde zakenman Zubir Rahman, vader van drie kinderen, zich zorgen te maken over het nieuwe beleid. Het contract van zijn huidige Filipijnse huishoudster verloopt in december en hij wil per se opnieuw een Filipijnse. Die zijn volgens hem het meest betrouwbaar.

Haram

De hooggeplaatste mufti Harussani Zakaria bevestigt dat het voor moslims niet “haram” (verboden) of “makruh” (twijfelachtig) is om niet-islamitische huishoudelijke medewerkers in te huren. Waar hij zich zorgen over zegt te maken is dat islamitische kinderen door niet-islamitische verzorgenden verkeerd beïnvloed zouden kunnen worden.

Bron: AsiaNews
foto: Ah Wei (ccby flickr.com)