Maleisië: premier probeert "Allah"-discussie te sussen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Het verbod voor een Katholieke krant om Allah als godsnaam te gebruiken betekent niet dat Christenen het woord helemaal niet meer mogen gebruiken.
20131025_Maleisie01

Het verbod voor een Katholieke krant om Allah als godsnaam te gebruiken betekent niet dat Christenen het woord helemaal niet meer mogen gebruiken.

Dat heeft de Maleisische premier, Najib Razak, gezegd volgens de grootste Engelstalige krant in het land, The Star. Ook het Openbaar Ministerie heeft dat bevestigd, aldus de BBC.
"Moslims moeten de gevoelens van niet-Moslims niet kwetsen, en niet-Moslims niet die van Moslims", aldus Razak.
Onlangs verbood een rechtbank de Katholieke krant The Herald om het woord Allah te gebruiken voor God. De krant beroept zich er in de al jaren slepende kwestie op dat het Maleis geen ander woord kent voor God dan Allah. Bovendien is aangetoond dat Christenen in het Midden-Oosten al eeuwen voor Mohammed het woord Allah voor God gebruikten, dat van oorsprong Opperwezen betekende.
"Eeuwenlang is de vertaling in het Bahasa Malaysia en het Arabische equivalent van de ene God het heilige woord "Allah", dat Christenen altijd in vrede hebben gebruikt", aldus Aartsbisschop Murphy Pakiam van Kuala Lumpur.
"De conclusie [van de rechtbank "red] dat het woord Allah niet essentieel is voor het Christelijk geloof is een ernstige ontzegging van het fundamentele recht van de Bahasa Malaysia sprekende Christelijke gemeenschap om dit woord te gebruiken", aldus de Aartsbisschop. "Dit is overduidelijk een vorm van vervolging."
In het Maleis bestaat er bovendien maar één woord voor de ene God en dat is Allah, meldt een rapport van de Vaticaanse missiepersdienst Fides.

Bron: CWN, foto: catholicinsider