Maleisië: moslima ontsnapt aan stokslagen wegens alcoholgebruik

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Een islamitische vrouw die in Maleisië voor alcoholgebruik was veroordeeld, ontkomt nu toch aan een lijfstraf. Maleisische media meldden donderdag dat de verantwoordelijke sultan Ahmad Shah, het vonnis tot drie weken...
media_l_969680-200-x-197

Een islamitische vrouw die in Maleisië voor alcoholgebruik was veroordeeld, ontkomt nu toch aan een lijfstraf.

Maleisische media meldden donderdag dat de verantwoordelijke sultan Ahmad Shah, het vonnis tot drie weken sociale werkstraf heeft gereduceerd. Het voormalige model Kartika Sari Dewi Shukarno werd in juli vorig jaar door een sharia-rechtbank tot zes stokslagen veroordeeld wegens het drinken van een glas bier in een bar aan het strand.

De moeder van twee kinderen was de eerste vrouw die in Maleisië volgens het islamitische recht tot stokslagen werd veroordeeld. De zaak heeft wereldwijd verontwaardiging opgeroepen. Na protesten in binnen- en buitenland werd de uitvoering van het vonnis herhaaldelijk uitgesteld. Moslims mogen in Maleisië geen alcohol consumeren. Desalniettemin zijn bier, wijn en sterke drank vrij verkrijgbaar.

In het merendeels islamitische Maleisië wordt een dubbel rechtssysteem gehanteerd. Naast de wereldlijke rechtbank zijn voor bepaalde kwesties de sharia-rechtbanken bevoegd. Als "hoeder van de islam" heeft de sultan de mogelijkheid straffen kwijt te schelden of om te zetten. In februari 2010 werden drie andere vrouwen wegens seks voor het huwelijk veroordeeld en gestraft met stokslagen. (KNA)