Majid: "Ik wil in Baghdeda sterven"

woensdag, 08 november 2017
Nieuws
Te midden van politieke onrust tussen Irak en de Koerden, moeten christelijke families beslissen of ze terugkeren naar hun dorpen op de vlakte van Nineveh. Majid wil er zijn restaurant heropenen.
ACN-20170824-60018-bagdeda

Door Jaco Klamer

Majid wil na zijn terugkeer de deuren van zijn fastfoodrestaurant “Chefcity” in Baghdeda (Qaraqosh) opnieuw openen. “Ik wil terug naar mijn geboortestad”, zegt de 45-jarige Majid Shaba met een glimlach. Hij is tegenwoordig zaakvoerder van een fastfoodrestaurant in Erbil. “Toen de Islamitische Staat Baghdeda binnentrok, moest ik de stad ontvluchten. Ik ben niet uit vrije wil weggegaan maar moest dus het fastfoodrestaurant waarvan ik aan het hoofd stond, achterlaten. Mijn nieuwe restaurant in Erbil draait redelijk, maar men kan het leven in Erbil gewoonweg niet met het leven in Baghdeda vergelijken. Daarom wil ik terug naar de Vlakte van Nineve. Ik ben er geboren en wil er sterven. Baghdeda is mijn stad.”

De vloer schrobben
Majid is sinds drie dagen terug in zijn geboortestad om zijn huis in orde te brengen zodat het opnieuw bewoonbaar is. Vandaag is ook zijn echtgenote Asmaa Alias met de jongste kinderen uit Erbil in Baghdeda aangekomen: Dima is tien jaar oud en Shaban vier jaar. De oudste zoon Youssef, die veertien is, is in hun voorlopige woning in de christelijke wijk Ankawa van Erbil achtergebleven. “Ik kijk er heel erg naar uit om opnieuw in Baghdeda te wonen” zegt Asmaa met een glimlach.

Samir Alias Polis en zijn vrouw Thaira Alias Karromi helpen samen met hun drie kinderen om het huis van hun schoonbroer en schoonzus schoon te maken. Samir werkt als schoonmaker in Erbil. Daar heeft hij een tijdelijk onderkomen gevonden in een huis dat eigendom is van de Kerk. “De milities zijn sterk” zucht hij, terwijl hij de vloer schrobt. “Ik weet niet of we hier wel veilig zijn.” Hij deelt het enthousiasme van Majid over de terugkeer niet en denkt er soms over na om naar het buitenland te emigreren.

Majid heeft nog altijd zeer veel werk voor de boeg in zijn fastfoodrestaurant “Chefcity”, dat er nog heel wanordelijk bijligt. In het huis van de buren werken Raafat Foufael en zijn oom Badry Sloulaka onverdroten verder om orde te schepen in de chaos die de jihadisten hebben achtergelaten. Voor de bezetting werd het gebouw gebruikt om er evenementen te organiseren. Pasgehuwden hieven er het glas op hun huwelijksfeest en dansten er in de danszaal. Raafat toont ons de speciale bank voor het bruidspaar. “Gelukkig werd hij gespaard”, zegt hij. “Ook de toiletten werden niet beschadigd, ze zijn alleen met een dikke laag stof bedekt. Spijtig genoeg werden de grote zaal en de traphal in brand gestoken.”

De airconditioninginstallatie in de grote zaal is zwartgeblakerd en aan het plafond ziet men afschuwelijke stalen buizen. De bar met het kraanwerk op de eerste verdieping werd beschadigd en moet worden gerepareerd. Raafat heeft arbeiders aangeworven om alles sneller te kunnen reinigen en renoveren. Majid is vastbesloten om de deuren van zijn fastfoodrestaurant zo snel mogelijk opnieuw te openen. “Ik krijg geen ondersteuning bij de renovatie van Chefcity”, benadrukt hij. "Maar dat zal me er echter niet van weerhouden om mijn restaurant opnieuw in ere te herstellen”, zegt Majid koppig. “Chefcity in Baghdeda zal opnieuw de deuren openen.“

IS voorgoed verleden tijd
In gedachten verzonken voegt hij eraan toe: “Ik ben helemaal niet blij dat christenen de Vlakte van Nineve verlaten.“ Majid vindt dat men zijn geboorteplaats en zijn vaderland niet mag opgeven. “De mensen hoeven dit gebied om veiligheidsredenen niet te verlaten – Islamitische Staat is voorgoed verleden tijd. We hebben nu ons eigen leger dat ons christenen kan beschermen. Ik heb een goed gevoel voor de toekomst. Het is goed leven hier, ik voel me welkom!”

Van 2014 tot september 2017 heeft Kerk in Nood meer dan 34,5 miljoen euro ter beschikking gesteld voor projecten in Irak: 7 miljoen euro voor huisvestingskosten, 11 miljoen euro voor levensmiddelen en andere basisbehoeften voor intern ontheemden in Erbil en 1,8 miljoen euro voor de wederopbouw van huizen en kerken in de Vlakte van Nineve. De pauselijke stichting heeft al bijgedragen tot de renovatie van 188 huizen en zich ertoe verbonden om nog eens 404 huizen in Baghdeda (Qaraqosh) en 150 huizen in Bartella herop te bouwen of te renoveren.