Maak een einde aan het moorden in Zuid-Kordofan

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Het hoofd van het Britse kantoor van Kerk in Nood heeft dringend opgeroepen tot actie na berichten dat duizenden burgers in Sudan onder vuur zijn genomen in aanvallen die ook gericht waren tegen...

Het hoofd van het Britse kantoor van Kerk in Nood heeft dringend opgeroepen tot actie na berichten dat duizenden burgers in Sudan onder vuur zijn genomen in aanvallen die ook gericht waren tegen kerken.

 

Neville Kyrke-Smith, directeur van de Britse afdeling van Katholieke hulporganisatie Kerk in Nood, heeft opgeroepen tot onmiddellijke internationale actie na berichten uit Zuid Kordofan over toegenomen gevechten en zware bombardementén op de burgerbevolking. Volgens VN cijfers hebben de gevechten meer dan 70.000 mensen van hun huizen verdreven en hebben tienduizenden hun toevlucht gezocht in de Nuba Bergen na bomaanvallen van gevechtstoestellen op Zuid Kordofan "voor het laatst op 11 juli. Een rapport samengesteld door de VN vredesmissie in sudan gaf aan dat kerken zijn aangevallen, terwijl andere bronnen melding maken van het platbranden van Christelijke boekwinkels als onderdeel van een militaire campagne geleid door strijdkrachten onder bevel van de regering in Khartoem.

Nuba stam aangevallen door leger.

Kyrke-Smith verklaarde "We zijn ook verontrust over berichten dat leden van de Nuba stam in Zuid Kordofan in een aanhoudende campagne worden bestookt door het leger van sudan. Iedere gewapende actie kan in deze gevoelige tijd de broze vrede in gevaar brengen. We zijn bezorgd om allen die onder deze ontstellende aanvallen hebben te lijden. Vele Nuba zijn Christen en deze specifieke aanvallen op kerken zullen niet zonder effect blijven bij de Christen gemeenschappen in zowel sudan als het nieuwe Zuid sudan".

Kyrke-Smith stelde: "De bomaanvallen door Khartoem op burgers doet denken aan wat het zuiden van sudan tijdens de bittere burgeroorlog moest ondergaan. Tijdens de 21 jaar durende burgeroorlog, die eindigde in 2005, werden meer dan 2,5 miljoen mensen gedood en nog eens miljoenen van hun huizen verdreven. Kyrke-Smith voegde hieraan toe: "We vrezen getuige te zijn van een terugkeer naar een conflict waarvan we hadden gehoopt dat dit tot het verleden zou behoren "toen Christenen en andere religieuze minderheden door de Islamitische regering van het noorden tijdens de verschrikkelijke burgeroorlog werden bestookt en geterroriseerd. Het is van vitaal belang dat de internationale gemeenschap zo spoedig mogelijk alle betrokkenen aan de onderhandelingstafel brengt om een duurzame vrede te bewerkstelligen."

Massagraven.

Naast luchtaanvallen en het verwoesten van kerken beschreef het VN rapport willekeurige aanhoudingen, ontvoeringen en huis-aan-huis zoektochten. Het aantal doden is nog onduidelijk maar de VN schat het op 3.000. Een mensenrechtengroep heeft beweerd dat massagraven zijn gevonden in Kadugli met meer dan 100 lijken. Dit rapport kwam van het Amerikaanse Satellite Sentinel Project, dat analyse van satelliet beelden gebruikt en rapporten uitbrengt om de situatie in het land in het oog te houden en op te roepen tegen een hervatting van de oorlog.

In een gesprek met Kerk in Nood, eerder deze maand, waarschuwde hulpbisschop Daniel Adwok van Khartoem dat het conflict zich dreigde uit te breiden vanuit de betwiste gebieden bij de grens van Zuid sudan met het noorden, met inbegrip van de Blauwe Nijl staat en het olierijke Abyei. Bisschop Adwok zei: "Ik denk niet dat het Zuiden werkeloos zal toekijken wanneer het ziet dat zijn vroegere bondgenoten slachtoffer worden van geweld en ander lijden krijgen te verduren." Met een pleidooi voor dialoog gericht op de oplossing van conflicten in een vroeg stadium, zei hij: "dit zijn belangrijke kwesties. Als de regering van Zuid sudan geen ernst maakt met het aanpakken van de problemen veroorzaakt door de militie groepen, zou dit een nachtmerrie kunnen worden en de stabiliteit van het Zuiden in gevaar brengen. Verwijzend naar de politici in Khartoem zei hij: "het is gaan dagen dat er verandering is ontstaan in Zuid sudan, maar zij "nemen een tartende houding aan. Velen zien het verwerven van de onafhankelijkheid door Zuid sudan als een soort bevrijding, in de zin dat Khartoem nu kan doen wat het wil en zijn eigen agenda kan uitvoeren zonder rekening te hoeven houden met de geheel andere noden van het Zuiden."