De oproep van hulpbisschop Daniel Adwok van Khartoem bij aanhoudend geweld en een groeiende vluchtelingenstroom.
De dringende oproep tot vrede werd door hulpbisschop Adwok gedaan, nadat in nog geen maand tijd 25.000 mensen voor het geweld naar Ethiopië zijn gevlucht. Volgens hulpbisschop Adwok zijn in de Blauwe Nijl staat van Sudan aan de grens met Zuid-Sudan, hele dorpen en steden verlaten omdat de bevolking voor luchtbombardementen op de vlucht is geslagen. Het lijkt er niet op dat er een spoedig einde komt aan de gevechten tussen de strijdkrachten van de regering van Sudan en de Noord-Sudanese Volksbevrijdingsbeweging (SPLM-N), die ongeveer een maand geleden uitbraken. Intussen wordt, volgens de bisschop, de humanitaire crisis alsmaar groter. In een interview met de Katholieke hulporganisatie Kerk in Nood, zei hij: "de mensen moeten ver weg trekken om in veiligheid te komen. Zij bezitten niet meer dan wat zij kunnen dragen. We moeten bidden voor vrede. We moeten oproepen voor vrede."
De woorden van bisschop Adwok volgen op mededelingen van de VN dat naar schatting alleen al in september 25.000 Sudanezen naar Ethiopië zijn uitgeweken. Sommige vluchtelingen komen uit de staat Zuid-Kordofan in Sudan, ook aan de grens met Zuid-Sudan, waar honderdduizenden op de vlucht zijn geslagen voor het geweld dat in juni is uitgebroken. Omdat de vijandelijkheden zowel in de Blauwe Nijl staat als in Zuid-Kordofan alsmaar voortduren, verwachten de VN dat de aantallen vluchtelingen zullen blijven stijgen. Bisschop Adwok coördineert noodhulp voor mensen die uit de hoofdstad van de Blauwe Nijl staat, Damazin, zijn weggevlucht. Plaatselijke geestelijken en catechisten delen noodpakketten van Kerk in Nood uit met voedsel, dekens, medicijnen en muskietennetten. Intussen bereiden de VN een uitgebreide hulpoperatie in Ethiopië voor. Bisschop Adwok maakt geen geheim van de problemen waarmee deze hulpoperatie wordt geconfronteerd. Hij zei hierover: "het is moeilijk de vluchtelingen te bereiken vanwege het gebied en problemen bij het oversteken van de Blauwe Nijl. Het gebied is volledig door strijdkrachten bezet." Hij meldde ook dat een catechist was teruggekeerd van een bezoek aan het parochiecentrum in Damazin. Volgens de man was het betrekkelijk rustig in de stad, maar heerste er grote spanning in de omringende dorpen. De gebieden buiten de grote steden worden vanuit de lucht gebombardeerd.
Het conflict in de Blauwe Nijl staat en Zuid-Kordofan is ontstaan na een breuk in de relaties tussen de regering van Sudan en de SPLA, die plaatselijk de dienst uit maakte en rapporteerde aan hun vijand, het regime in Khartoum. Begin september werd gouverneur Malik Aggar van de Blauwe Nijl staat en leider van de SPLM-N door president Omar al-Bahir ontslagen. De Sudanese president liet tevens alle kantoren van de SPLM-N in het land sluiten.