Lynchpartij dreigt voor vier Pakistaanse christenen

maandag, 05 oktober 2015
Nieuws
Vier Pakistaanse Christenen dreigen het slachtoffer te worden van een lynchpartij nu een rechtbank extra veiligheidsmaatregelen heeft geweigerd. Volgens AsiaNews zijn de vier, die beschuldigd zijn van blasfemie, met de dood bedreigd.
20151002-Pakistan-Stop-Blasphemy

Uit protest zal de christelijke gemeenschap van Gujrat in de provincie Punjab zondag demonstreren voor dominee Aftab Gill, broeder Unatan Gill en twee anderen die zijn beschuldigd. Komende zondag zullen alle kerkgemeenschappen van de stad de straat op gaan uit protest tegen het oordeel van de rechtbank. Die vindt extra veiligheidsmaatregelen niet nodig en heeft familieleden van de vier toegang tot de gevangenis ontzegd.

Doodsbedreigingen
De katholieke pastoor Irfan James is teleurgesteld over de rechtbank die weigert te erkennen dat de “levens van de vier in gevaar zijn”. De doodsbedreigingen zijn de laatste tijd steeds meer toegenomen. “Het systeem lijkt niet van zins om bescherming en garanties te bieden. Ik bid voor hun veiligheid.”

Aanleiding voor de beschuldiging is de rouwtekst die afgelopen augustus werd uitgedeeld tijdens de begrafenis van dominee Fazal Masih, wiens “heiligheid” door de lokale gemeenschap werd benadrukt. In die tekst werd voor het woord ‘heiligheid’ de term ‘rasool’ gebruikt, die in het Urdu echter ook boodschapper betekent. Die term werd als beledigend opgevat voor de islam en de profeet Mohammed.

Moordpartij voorkomen
De leider van de lokale moskee beschuldigde christenen van godslastering en eiste arrestatie en bestraffing van de schuldigen. Sinds de arrestatie van de vier lopen zij ernstig gevaar. Lokale extremistische groepen hebben al geprobeerd huizen van christenen in brand te steken en alleen door ingrijpen van de politie is een moordpartij voorkomen, aldus meldt AsiaNews.

Volgens advocaat Imtiaz Shakir, moslim en bevriend met broeder Unatan Gill, berust de beschuldiging op “waanzin”. Hij spreekt zelfs van een “verknipt systeem” dat onschuldige mensen in de beklaagdenbank zet. “De autoriteiten zoeken een excuus voor een buitengerechtelijke executie. De advocaten met wie ik werk hebben mij bedreigd en gezegd, ook al ben ik een moslim, niet de verdediging van deze onschuldige slachtoffers op mij te nemen. Maar mijn geloof staat mij niet toe onjuiste interpretaties van de islam of ongerechtigheid toe te staan.” De advocaat heeft de christelijke gemeenschap opgeroepen op te komen voor de vier.

Geweld tegen christenen
De afgelopen jaren is het herhaaldelijk tot geweld gekomen tegen christenen. Zowel tegen gemeenschappen, zoals in 2009 in Gorja en in maart 2013 in Lahore, als tegen individuele personen, onder wie Sawan Masih, Rimsha Masih en Asia Bibi, het meest bekende slachtoffer van de ‘zwarte wetten’. Robert Fanish Masih, die ook vanwege blasfemie werd vastgehouden, overleed in de gevangenis.

Bron: Katholiek Nieuwsblad
Foto: christiansinpakistan.com