LRA terroriseert zuiden Sudan

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Oegandese terreurgroep 'Verzetsleger van de Heer' begaat zijn wandaden steeds vaker in het zuiden van Sudan.
kony

De Oegandese terreurgroep ‘Verzetsleger van de Heer’ begaat zijn wandaden steeds vaker in het zuiden van Sudan.

Dorpen in Zuid-Sudan zijn steeds vaker het doelwit van de Oegandese terreurbeweging LRA. Leider Joseph Kony lijkt een wanhoopsoffensief begonnen. Een ondoorgrondelijk woud rijst op, aan weerszijde van het rode, stoffige pad. Af en toe wijkt de wand van hout voor enkele lemen huisjes. De meeste van deze gehuchten in het zuiden van Soedan zijn verlaten. De inwoners zijn gevlucht voor aanvallen van de Oegandese terreurgroep, Verzetsleger van de Heer (LRA).

De dorpjes hier worden steeds vaker in het holst van de nacht overvallen door het Verzetsleger. Dat doodt inwoners, plundert en ontvoert kinderen. Margaret Kimona, een 39-jarige boerin, is één van de vele vluchtelingen. Ze zegt tijdens de twintig jaar burgeroorlog in Zuid-Soedan nooit gevlucht te zijn. ”Nu hier vrede heerst, ben ik door de LRA weggejaagd.”

De terreurbeweging opereert in groepjes vanaf Congolees grondgebied en maakt de grensregio onveilig. In het laatste jaar heeft het Verzetsleger in Zuid-Soedan zo’n 250 mensen gedood en 160 ontvoerd. In de deelstaten Westelijk en Centraal Equatoria raakten ruim 81.000 mensen ontheemd. Veel ontheemden zoeken bescherming in Yambio, de regionale hoofdstad.

”We hoorden geen schoten, alleen het schreeuwen van de buurman die werd vermoord met hakmessen. We wisten dat de LRA zich in de buurt ophield en vluchtten direct het bos in,” vertelt Kimona, terwijl ze in een lange rij wacht op voedselverdeling in Yambio.

Kimona en haar vier kinderen zagen vanuit hun schuilplaats hoe alle huizen in haar dorp Sakure in brand werden gestoken. Bij dageraad vertrok ze naar Yambio, veertig kilometer oostelijker. Ze durfde niet te kijken of er nog wat spullen te redden waren en piekert er niet over om terug te gaan.

Westelijk Equatoria is één van de vruchtbaarste gebieden in Zuid-Soedan. Tijdens de 22-jarige oorlog tussen het noorden en het zuiden van het land, waaraan in 2005 een einde kwam, hadden de inwoners van de deelstaat nooit echt honger. Nu wel. ”We krijgen te weinig voedselhulp,” merkt Kimona op.

Vorig jaar mislukte een internationale poging LRA-leider Joseph Kony te bewegen met zijn strijders uit de ‘bush’ te komen. Het arrestatiebevel dat het Internationale Hof in Den Haag tegen hem had uitgevaardigd, was een groot obstakel. De LRA oefende bijna twintig jaar terreur uit in Noord-Oeganda waar het duizenden kinderen ontvoerde die werden gedwongen soldaat te worden.

Half december 2008 probeerde het Oegandese leger met steun van het Congolese leger de LRA te vernietigen. De beweging had zich verzameld in het Congolese Garamba­reservaat, bij de grenzen met Oeganda en Zuid-Soedan. De operatie faalde, maar versplinterde de LRA.

Twee weken later nam één van de groepen waarin de LRA uiteenviel wraak voor de militaire actie en vermoordde 143 kerkgangers in de Congolese plaats Faradja, nabij de grens met Zuid-Soedan.

De commandant die verantwoordelijk was voor die aanval, Charles Arop, gaf zich onlangs over aan het Oegandese leger dat de LRA achtervolgt in Congo, Zuid-Soedan en de Centraal Afrikaanse Republiek. ”Kony is wanhopig en probeert naar Darfoer in West-Soedan te gaan,” verklaarde Arop. Volgens hem wil de Kony contact leggen met het Soedanese leger dat in Darfoer vecht met rebellen. ”Kony wil dat de Arabieren hem logistieke hulp geven en een veilig heenkomen.”

Voor de autonome regering van Zuid-Soedan bewijst het dat de Soedanese regering in de hoofdstad Khartoem het wankele vredesproces ondermijnt. Khartoem ontkent, maar bevoorraadde tot 2005 openlijk Kony’s terreurbrigades. (ILONA EVELEENS)