Lot Iraanse predikant onduidelijk

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Het blijft vooralsnog onduidelijk of het doodvonnis van de Iraanse predikant Youcef Nadarkhani daadwerkelijk door het Iraanse Hooggerechtshof is...
20110707_iran01

Het blijft vooralsnog onduidelijk of het doodvonnis van de Iraanse predikant Youcef Nadarkhani daadwerkelijk door het Iraanse Hooggerechtshof is herroepen, meldt AsiaNews. De man was eerder ter dood veroordeeld omdat hij zich als moslim tot het Christendom had bekeerd.

Volgens Christelijke bronnen zou de Hooggerechtshof het doodvonnis hebben ingetrokken in ruil voor Nadarkhani’s terugkeer tot de Islam.

Er is nog steeds geen schriftelijke bevestiging van het laatste vonnis.

 

Advocaat veroordeeld

De situatie wordt nog eens extra bemoeilijkt doordat Nadarkhani’s advocaat, Moahammad Ali Dadkhah, zelf in moeilijkheden is geraakt. Dadkhah is samen met Nobelprijswinnares Shirin Ebadi mede-oprichter van het Centrum voor Mensenrechten. Op 3 juli veroordeelde een rechtbank in Teheran hem tot negen jaar gevangenisstraf en 10 jaar verbanning van de universiteit en een beroepsverbod als docent "wegens acties in strijd met het islamitische regime en leer". Dadkhah heeft 20 dagen om in hoger beroep te gaan, maar vreest komende dagen te worden gearresteerd.

 

Onwettig

Het Iraans recht kent niet de misdaad van afvalligheid, ofschoon een tijdlang wel over invoering van een dergelijke wet is gesproken. In de zaak van dominee Nadarkhani, die is omschreven als ‘krom’ en ‘buitengerechtelijk’, lijkt het erop dat er politieke druk op de rechters is uitgeoefend. De rechtbank beriep zich op artikel 167 van de Iraanse grondwet. Daarin staat dat als rechters het niet eens kunnen worden, zij "islamitische betrouwbare bronnen of een geldige kunnen gebruiken om te komen tot een oordeel en te vonnissen."

 

Kritiek

Dominee Youcef Nadarkhani werd op 13 oktober 2009 gearresteerd in de stad Rasht toen hij probeerde om zijn kerk wettelijk te registreren. Er wordt aangenomen dat zijn arrestatie werd veroorzaakt door zijn positie en zijn kritiek op het islamitische religieuze monopolie op de opvoeding van kinderen in Iran. Hij werd aanvankelijk beschuldigd van protest, maar later werd de aanklacht veranderd in die van afvalligheid en bekering van moslims.

 

Bron: AsiaNews