Lijst met 12 gevangen Chinese Christenen bekend gemaakt

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
ChinaAid, een mensenrechten-organisatie gevestigd in Texas, heeft een lijst bemachtigd met de namen van twaalf leden van de Christelijke Kerk van het arrondissement Nanle, die nog steeds gevangen worden gehouden sinds hun...
20140128China

ChinaAid, een mensenrechtenorganisatie gevestigd in Texas, heeft een lijst bemachtigd met de namen van twaalf leden van een christelijke Kerk van het arrondissement Nanle, die nog steeds gevangen worden gehouden sinds hun aanhouding twee maanden geleden. De Christenen werden aangehouden toen Chinese autoriteiten in november een harde campagne voerden tegen de Kerk. Daarbij hielden ze de dominee aan en stuurden ze ingehuurde schurken op hen af om de kerkleden en de advocaten die hen verdedigden, te intimideren. Het ICC (red. International Christian Concern) sluit zich aan bij de eis van ChinaAid dat de twaalf onmiddellijk worden vrijgelaten, dat alle aanklachten tegen kerkleden worden ingetrokken en dat het kerkgebouw wordt heropend.

Na overleg met het departement Democratie, Mensenrechten en Arbeid van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ChinaAid meer informatie verkregen over de twaalf leden van de Christelijke Kerk van het arrondissement Nanle, die nog steeds worden vermist of gevangen gehouden.

Van de twaalf gelovigen worden er drie vermist. De negen anderen zitten naar verluidt gevangen.

€¢ Pastor Zhang Shaojie (49) zou in Nanle gevangen zitten. Zhang werd 16 november in de kerk opgepakt terwijl hij een ontmoeting had met de directeur van het Kantoor voor Openbare Veiligheid in Nanle.

Op Zhangs vrijlating wachten zijn bejaarde ouders, die aan overheidsgeweld handicaps hebben overgehouden; zijn vrouw, die bij het lopen een stok nodig heeft; en twee dochters, van wie de één met haar man en baby is gevlucht op zoek naar hulp en veiligheid, terwijl de ander korte tijd gevangen zat.

€¢ Fan Ruiling (38), ook bekend als Fan Ruizhen, zou gevangen zitten in Puyang, waar het hoofdkantoor is gevestigd van de regionale overheid. Fan werd met geweld opgepakt nadat op 17 november iemand naar haar vroeg tijdens een kerkdienst. Op Fans vrijlating wachten haar man, die gehandicapt is, en haar schoonmoeder.

€¢ Zhang Cuijian (45), de zus van Zhang Shaojie, werd opgepakt toen ze in Nanle het Kantoor voor Openbare Veiligheid bezocht met het verzoek om de vrijlating van Zhang Shaojie. Op de vrijlating van Zhang Cuijian wachten haar man en twee dochters.

€¢ Sheyin Duanmu (44) werd op 16 november opgepakt en meegenomen naar de gevangenis in Nanle, terwijl ze op weg was om bij een hogere overheidsinstantie een verzoek in te dienen. Op Sheyin wachten haar man en zoon, die nog op school zit.

€¢ Zhao Xiping (47), ook bekend als Zhao Ruiping, werd op 17 november in voorarrest genomen nadat iemand haar had meegelokt met de smoes dat een ambtenaar haar wilde spreken. Zhao Xiping, die in de gevangenis van Nanle zit, werd opgepakt twee dagen nadat haar man, Wu Guishan, verdween. Het echtpaar heeft twee schoolgaande kinderen. Hun dochter verliet vroegtijdig haar school om op zoek te gaan naar Wu, en omdat zijn ouders er niet zijn om voor hem te zorgen is hun zoon naar een weeshuis gestuurd.

€¢ Wu Guishan (43) werd op 15 november in voorarrest genomen terwijl hij op weg was naar een hogere overheidsinstantie om een verzoekschrift in te dienen over een geschil over land waarbij de kerk was betrokken. Wu is de man van de reeds genoemde Zhao Xiping.

€¢ Yang Miling (40) werd op 16 november in voorarrest genomen toen ze het Kantoor voor Openbare Veiligheid in Nanle bezocht met het verzoek om de vrijlating van Zhang Shaojie. Yang, die in Nanle gevangen wordt gehouden, is tijdens haar gevangenschap geslagen, waardoor ze heeft geprobeerd zelfmoord te plegen. Yangs 17 jaar oude zoon werd aangehouden en geslagen toen hij zijn moeder wilde bezoeken in het ziekenhuis, waar zij werd behandeld wegens haar zelfmoordpoging. Yangs man wacht ook op haar vrijlating.

€¢ Zhao Guoli (38) werd op 15 november in voorarrest genomen toen ze op weg was naar een hogere overheidsinstantie met een verzoekschrift over een geschil over land waarbij de kerk was betrokken. Op Zhoa wachten zijn vrouw en twee schoolgaande kinderen. In het kader van de kerk leidt het echtpaar een weeshuis, waarvan de kinderen hen aanspreken met "Lieve Pap" en "Lieve Mam".

€¢ Li Cairen (46) werd op 21 december in voorarrest genomen nadat ze probeerde onder te duiken in Zhangs huis. Li’s enige zoon stierf enige tijd geleden bij een ongeluk, waardoor nog alleen haar man op haar wacht.

€¢ Yan Beibei (23) werd op 15 november gevangen genomen toen hij op weg was naar een hogere overheidsinstantie met een verzoekschrift over een geschil over land waarbij de kerk was betrokken. Op Yan, die wordt vastgehouden in de gevangenis van Nanle, wacht zijn vrouw, met wie hij een maand voor zijn gevangenschap was getrouwd.

€¢ Zhao Junling (37) werd ook op 15 november gevangen genomen toen hij op weg was met een verzoekschrift aan een hogere overheidsinstantie over een geschil over land tussen de kerk en de ambtenaren van Nanle. Op Zhao Junling, die wordt vastgehouden in de gevangenis van Nanle, wachten zijn vrouw en drie jonge dochters, van wie de oudste 11 jaar is.

€¢ Zhao Zhijun (30) werd op 15 november gevangen genomen toen hij en een aantal anderen op weg waren naar een hogere overheidsinstelling met een verzoekschrift over een geschil over land waarbij de Christelijke Kerk van Nanle was betrokken. Op Zhao Zhijun, die wordt vastgehouden in de gevangenis van Nanle, wachten zijn vrouw en twee kinderen van nog geen vijf jaar oud. Zijn vrouw heeft samengewerkt met de advocaten die hem vanaf het begin hebben bijgestaan. Naar verluidt ging zij voor een bezoek naar Zhang Shaojie’s ouders, maar zij en haar twee kinderen werden geslagen door mensen die het huis bewaakten.

Bron: ChinaAid and ICC

Foto: ChinaAid

Vertaling: Camiel Donkers