Libië blijft Kopten vervolgen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Het harde optreden van Libië tegen de Kopten blijft doorgaan, waar weer vier Egyptenaren zijn gearresteerd omdat ze Christen zijn.
20130325_Libya_453637-01-02_funeral

Foto: De Egyptische Koptische Christelijke Ragaa Abdullah, de vrouw van Ezzat Hakim Attallah, treurt met familieleden tijdens zijn uitvaart in een kerk in Assiut. Haar man stierf in de oostelijke Libische stad Benghazi, dagen nadat hij gearresteerd was op beschuldiging van het naar verluidt bekeren van Moslims in Libië.

De Maspero Youth Union (MYU) bevestigde zaterdag dat vier Egyptische Kopten op vrijdag opgesloten werden bij een controlepost in de Libische stad Misrata. MYU beweert dat de gedetineerden worden vastgehouden omdat ze Christen zijn.
Beshoy Tamri, een lid van de MYU, zei dat de Egyptische regering meer moet doen om de rechten van haar burgers in het buitenland te beschermen. "We denken dat als onze regering serieus was over de bescherming van onze mensen daar, ze advocaten zouden sturen om te helpen," zei Tamri. "De waarheid is dat ons land geen Egyptenaren respecteert die in het buitenland wonen."
De Libische ambassade in Cairo, ondertussen, heeft aangekondigd dat het alle diensten voor onbepaalde tijd opschort, maar zonder een reden aan te geven.
In reactie op de arrestaties, heeft Paus Tawadros II een ontmoeting met een aantal Koptische bewegingen op vrijdag, zei Mina Magdi El-Qess, lid van het politieke bureau van de MYU. Hij voegde eraan toe dat de paus in contact is met de minister van Buitenlandse Zaken Mohamed Kamel Amr, en alle mogelijke inspanningen doet om de vier gevangenen vrij te laten.

Magdi El-Qess zei dat de MYU alles zal doen wat ze kunnen om steun te betuigen.
Het Front voor Nationale Redding (FNR), het grootste oppositieblok in Egypte, veroordeelde de arrestaties en soortgelijke incidenten van aanvallen op Egyptenaren in Libië. In een op zaterdag vrijgegeven verklaring zei de FNR dat het bezorgd was over de herhaalde aanvallen op Kopten en Christelijke gebedshuizen.

"Egyptenaren worden ook op een vernederende manier gedeporteerd uit Libië ver van humanitaire normen en zonder het nemen van de passende juridische actie of het waarborgen van de rechten van de Egyptische arbeiders," was in de FNR verklaring te lezen.
In de verklaring zei het FNR dat het erop gebrand is om de historische relatie met Libië te behouden, en het riep de autoriteiten op om verantwoordelijkheid te nemen en de rechten van de Egyptenaren die in het land werkzaam zijn te verdedigen.

De FNR zei dat ze zijn verrast en ontevreden zijn over de trage reactie van de Egyptische autoriteiten op de situatie. De FNR zei dat de regering zich op een gelijkaardige manier gedraagt als het regime van Mubarak, verwijzend naar de snelle reactie van de president om afgevaardigden te sturen om te onderhandelen over de vrijlating van leden van de Moslim Broederschap in de Verenigde Arabische Emiraten, terwijl het de Egyptenaren in Libië negeert.

De FNR zei dat dergelijke acties aantonen dat de belofte van de regering om de Egyptische belangen in het buitenland te verdedigen een loze kreet is. "Het regime is alleen geïnteresseerd in het versterken van de macht en het werken ten behoeve van de heersende Moslim Broederschap", voegden ze eraan toe.
"Het FNR bevestigt dat zij niet zal aarzelen om de belangen van de Egyptische burgers te verdedigen met alle mogelijke middelen," zo eindigde de verklaring.

Sinds de Libische revolutie de voormalige leider Muammar Gaddafi omvergeworpen heeft is het land getuige geweest van een sterke toename van sektarisch geweld. In de afgelopen zes maanden zijn de aanvallen op Christelijke kerken en de gevangenneming, marteling, deportatie en moord op Christenen gestegen.

Bron: Daily News Egypt

Bron foto: AFP photo, via Daily News Egypt