Libanon: radicale moslims hitsen conflict op

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De directeur van de Pauselijke Missiewerken in Libanon, priester Paul Karam, waarschuwt voor toenemend geweld tegen christenen in Libanon en Syrië door...

De directeur van de Pauselijke Missiewerken in Libanon, priester Paul Karam, waarschuwt voor toenemend geweld tegen christenen in Libanon en Syrië door radicale islamitische organisaties, die conflicten veroorzaken. Dat meldt persbureau Agenzia Fides.

"Het conflict in Syrië breidt zich uit in Libanon", waarschuwt Karam. Mede door de toestroom van Syrische vluchtelingen in het noorden van Libanon, waren er onlangs gewelddadige botsingen tussen alavieten en salafisten. "Dit gebeurt doordat mensenrechten worden geschonden. Maar ook door de kwetsbaarheid van Libanon, dat bestaat uit diverse etnisch-religieuze groeperingen. En daarin ligt de belangrijkste component van de fanatieke islamitische organisaties. Zij richten zich op de religieuze aspecten van groepen en zaaien haat tussen de gemeenschappen."

Karam is bezorgd over de situatie van christenen in Libanon en Syrië. Volgens hem zijn christenen voor radicale moslims "een gemakkelijk doelwit, omdat ze een minderheid zijn". Dat hoort hij ook van collega-priesters uit Syrië. "Ze vertellen ons dat de situatie dramatisch is. Er zouden krachten zijn die het conflict willen gebruiken voor het voeren van een religieuze oorlog. Dit zou een tragedie zijn."

Karam benadrukt dat "geweld nooit iets oplost". "De weg naar verzoening is de dialoog, respect voor anderen en rekening houden met het welzijn van het land. Alleen zo kan vrede worden bereikt."

 

(Bron: Katholiek Nieuwsblad/Agenzia Fides)