Libanon: minstens vier Syrische vluchtelingen dood door onderkoeling

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Winters weer heeft in de afgelopen dagen in Libanon aan tenminste vier Syrische vluchtelingen het leven gekost.
20151501_Libanon01

Winters weer heeft in de afgelopen dagen in Libanon aan tenminste vier Syrische vluchtelingen het leven gekost.

Dat heeft priester Paul Karam, voorzitter van de katholieke hulporganisatie Caritas Libanon, woensdag aan de Vaticaanse missiepersdienst Fides gemeld.

"Vier mensen zijn door onderkoeling gestorven", aldus Karam. Hij vreest dat de koudegolf met sneeuwval, die momenteel door delen van het Midden-Oosten trekt, meer slachtoffers zal maken.

Vooral voor de circa 400.000 Syrische vluchtelingen in de Beqaa Vallei, in het noordoosten van Libanon, is de situatie ernstig, zei de Nederlandse ambassadrice in Libanon Hester Somsen woensdag op Radio 1. Hulpgoederen naar de dorpen brengen waar vluchtelingen zitten wordt bemoeilijkt doordat wegen slecht begaanbaar zijn door de sneeuwval. Vorige week viel in de vallei aan de grens met Syrië 35 centimeter sneeuw.

Door de oorlog in Syrië zijn tenminste drie miljoen mensen op de vlucht geslagen, van wie er officieel 1,2 miljoen in Libanon verblijven. Volgens priester Karam zijn er zeker 1,6 miljoen Syrische vluchtelingen in Libanon. "We proberen al het mogelijke te doen om voedsel, dekens, kachels, warme kleren en brandstof te verdelen", zegt Karam. Hij hekelt de geringe aandacht van de internationale gemeenschap voor het conflict in Syrië. Daarvan zijn met name de meest kwetsbaren, kinderen en jonge mensen, het slachtoffer, zegt hij.

Libanon kent geen grote vluchtelingenkampen zoals bijvoorbeeld in Jordanië. Volgens Somsen wonen vluchtelingen onder meer in onafgebouwde appartementencomplexen in verschillende plaatsen.

In de dorpen in de regio nemen de spanningen tussen de autochtone bevolking en de vluchtelingen toe, zegt Somsen. Dorpen van achtduizend inwoners vangen soms 16.000 vluchtelingen op. Deze "enorme aantallen" zorgen ervoor dat voorzieningen in de knel komen, aldus Somsen.

Zo hebben de Verenigde Naties zonnepaneleninstallaties gebouwd om meer water op te kunnen pompen vanuit de bergen.

Volgens de Nederlandse ambassadrice slaan de politieke en religieuze leiders in de Beqaa Vallei de handen ineen om de spanningen te bedaren. (KN/Fides/Radio 1)