Libanese sjeik wil nationale dag voor Maria

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Libanese sjeik Mohammed Nokkari heeft omwille van zijn stoutmoedig plan om een nationale dag gewijd aan de Maagd Maria in te voeren, ontslag genomen van zijn huidige baan. In een email bericht laat hij weten zijn baan als secretaris-generaal van Dar a
libano__-_nokkari

De Libanese sjeik Mohammed Nokkari heeft omwille van zijn stoutmoedig plan om een nationale dag gewijd aan de Maagd Maria in te voeren, ontslag genomen van zijn huidige baan. In een email bericht laat hij weten zijn baan als secretaris-generaal van Dar al-Fatwa op te geven. Die functie hield in dat hij tevens chef was van het kabinet van de grootmoefti voor Libanon, Mohammed Rashid Qabbani.

"Aangezien ik dat niet langer kan verenigen met mijn opvattingen," schrijft Nokkari, "ben ik een procedure gestart om over te stappen van mijn huidige post naar de baan van rechter van de sharia-rechtbank in Beiroet." Sjeik Nokkari werd bekend toen hij op 25 maart het stoutmoedig plan lanceerde om die dag uit te roepen tot een vrije dag en een dag voor islamitisch-christelijke dialoog ter ere van Maria. Na het bekend worden van zijn ontslagname zei hij door te willen gaan met het realiseren van zijn plan "totdat het uitgevoerd wordt". Op 25 maart trof de Libanese premier voorbereidingen om het voorstel in de wet op te nemen, maar kon dat plan niet ten uitvoer brengen omdat de grootmoefti er een veto over uitsprak.

In zijn ontslagbrief schrijft Nokkari dat hij zijn voorstel had gedaan uit respect voor "het karakter van echte meningsvrijheid" en "dat de opinie van een hogergeplaatst persoon de mening van een ondergeschikte niet kan uitwissen". De verwijzing naar de weigering van de grootmoefti was voor iedereen duidelijk. "Ik ben meer dan ooit van plan om mij in te zetten voor de islamitisch-christelijke dialoog die een hoeksteen is van ons Libanese systeem ," zei sjeik Nokkari. "En ik ga door de vrijheid van meningsuiting overal met alle kracht te verdedigen."

Bron: KN / AsiaNews