Levensmiddelen voor vluchtelingen Noord-Irak

Project
Een kleine gemeenschap van Christenen, zo'n 3500 in totaal, leeft in het noorden van Irak, in en rond de stad Zakho. Zij leven daar in relatieve rust en voorspoed. De vijftien parochies met hun twintig priesters en vijf zusters vormen samen een bisdom.
20101117irak01

 

Een kleine gemeenschap van Christenen, zo’n 3500 in totaal, leeft in het noorden van Irak, in en rond de stad Zakho. Zij leven daar in relatieve rust en voorspoed. De vijftien parochies met hun twintig priesters en vijf zusters vormen samen een bisdom. Enkele honderden kilometers van hen vandaan vluchten Christenen in soms radeloze paniek hun huizen uit, doodsbang dat hun kinderen vermoord of ontvoert worden. Duizend van deze christelijke families, vluchtelingen dus in eigen land, zoeken hun veiligheid in het uiterste noorden. De Iraakse staat onderkent hun benarde positie en geeft een bescheiden steunbedrag, veel te weinig om van te leven. De families raken door een spaargeld. Werk is er niet en voor de kinderen is zelfs naar schoolgaan een moeilijkheid door taalproblemen.

Adventsactie wil de parochies in Zakho en vooral de zusters laten voelen dat we onder de indruk zijn van hun praktische liefde voor de vluchtelingenfamilies. Het is zoals Jezus zegt: "Ik was hongerig en gij hebt mij gevoed." (Matteüs 25). Samen met Kerk in Nood willen we bijdragen aan de kosten voor de voedselpakketten: 75 euro per pakket per familie. We mikken op 25.000 euro en weten dat we daarmee beproefde gezinnen letterlijk de Koerdische winter doorhelpen.

 

De Adventsactie is de nieuwe jaarlijkse actie van de katholieke kerk in Nederland. De Adventsactie vraagt in de tijd voor Kerstmis (28 november tot en met 24 december) aandacht en financiële steun voor het kerkelijk ontwikkelingswerk. Kerk in Nood neemt met vier projecten deel aan de Adventsactie. U kunt de Adventsactie ondersteunen met een directe gift. Het rekeningnummer is: 65.31.00.000 ten name van Adventsactie, Den Haag. Voor meer informatie over alle projecten: www.adventsactie.nl.