Levenslange gevangenisstraf voor zeven onschuldige Christenen in Orissa

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf: dit is het vonnis dat een hof in Orissa vandaag heeft uitgevaardigd over zeven onschuldige Christenen die zonder enig bewijs waren beschuldigd van de moord op...
20131022India

Veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf: dit is het vonnis dat een hof in Orissa vandaag heeft uitgevaardigd over zeven onschuldige Christenen die zonder enig bewijs waren beschuldigd van de moord op de Swami Lakshmanananda Saraswati. Zijn dood vormde in 2008 de aanleiding voor gewelddadige anti-Christelijke pogroms. Mgr. Raphael Cheenath, de emeritus-aartsbisschop van Cuttack-Bhubaneshwar, reageerde direct met de woorden: "We zullen bij het Hoge Hof beroep aantekenen tegen het oneerlijke en onaanvaardbare vonnis". "De Maoïsten", zo liet hij aan AsiaNews weten, "hebben al tot twee maal toe de verantwoordelijkheid opgeëist voor de moord op de Swami en vier van zijn volgelingen".

Na vele vertragingen en schijnprocessen hebben de rechters van het Civiele Hooggerechtshof van Phulbani de zeven Christenen veroordeeld voor de moord op de Swami, waarbij ze de uitspraak van het vonnis tot vandaag hebben uitgesteld.

Tegenover AsiaNews verklaart Sajan George, Voorzitter van de Wereld-Raad van Indiase Christenen (GCIC) het vonnis te beschouwen als een ‘schijnvertoning, een triest voorbeeld van de manier waarop het Indiase rechtssysteem werkt". De rechters, zo vervolgt hij, "zijn duidelijk beïnvloed door de zogenaamde saffraan-strijdkrachten en hebben opzettelijk en stelselmatig hoorzittingen en processen getraineerd. We zijn het er allemaal over eens dat het fundamentele principe van democratie erin bestaat dat voor het recht iedereen gelijk is. Dit principe is in het geval van die zeven mensen geschonden.

Bron en foto:AsiaNews

Vertaling: Camiel Donkers