Levenslang voor moordenaars Christenen

donderdag, 29 september 2016
Nieuws
Vijf Turkse moslimextremisten die in 2007 in Malatya drie christenen vermoordden, zijn ieder tot driemaal levenslang veroordeeld, meldt Kath.net.
malatya

De vijf werden veroordeeld wegens moord met voorbedachten rade op de Duitse evangelicale theoloog Tilmann Geske en de Turkse christenen Ugur Yüksel en Necati Aydin. Het drietal werkte voor een christelijke uitgeverij.

Religieuze motieven
De daders boeiden hun slachtoffers, die werden gemarteld en uiteindelijk de keel werd doorgesneden. De vijf, destijds tussen de negentien en twintig jaar oud, werden op de plaats delict aangehouden. Zij gaven direct aan religieuze en nationalistische motieven te hebben voor de moord. In verband met het bloedbad werden in totaal 21 verdachten opgepakt wegens mogelijke medeplichtigheid. Onder hen een kolonel en een majoor, die celstraffen hebben gekregen van 13 tot 14 jaar. Zij zouden documenten hebben vervalst en geheime informatie hebben gelekt.

Weduwe teleurgesteld

Ondanks de harde straffen voor de daders heeft de weduwe van Tillman Geske, Susanne, teleurgesteld gereageerd. Tegenover het evangelische persbureau Idea stelde zij dat talrijke medeplichtigen niet zijn veroordeeld. Vooral de aanstichters tot de moord zouden buiten schot zijn gebleven. Bovendien moet zij nog zien of de straffen daadwerkelijk worden uitgevoerd. Dat moet nog door een hogere rechtbank worden beslist.

Turkije heeft rond 79 miljoen inwoners, van wie 99% islamitisch is. Het aantal christenen ligt rond 120.000.

Bron: kath.net, foto: opendoors.de