Leger schiet 7 IS-strijders dood die aanslagen planden

dinsdag, 11 april 2017
Nieuws
Egyptische veiligheidstroepen hebben zeven leden van terreurbeweging IS doodgeschoten die bijeen waren met het plan om een aanslag te plegen op Christenen.

De confrontatie vond plaats in de zuidelijke stad Assuit waar veel christenen wonen. Het leger vond munitie, wapens, een motor en boeken van IS op de plaats waar de terroristen samenkwamen.

Eergisteren, op Palmzondag, kwamen bij twee bloedige zelfmoordaanslagen op kerken 44 mensen om. Die werden door IS opgeëist. De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi riep voor drie maanden de noodtoestand uit en heeft het leger de opdracht gegeven in heel het land openbare gebouwen en de infrastructuur te beschermen. De eerste aanslag gebeurde zondag bij een drukbezochte mis in Tanta, een stad in de Nijldelta. Een getuige sprak over een enorme explosie in de kerk. "Vuur en rook vulden de ruimte. De verwondingen waren zeer ernstig.” Bij een tweede ontploffing buiten een kerk in Alexandrië kwamen enkele uren later elf mensen om het leven, onder wie drie agenten. Zeker 35 personen raakten gewond. Die aanslag zou zijn gepleegd door een zelfmoordterrorist. De koptische paus Tawadros was op dat moment aanwezig in het gebedshuis, maar bleef ongedeerd.

Al-Sisi greep begin juli 2013 de macht en voert sindsdien een klopjacht op gematigde islamisten en extremisten. Volgens critici van Al-Sisi wakkert de repressie het extremisme aan. Veel christenen zien hem als een ‘schild tegen extremisme’. Van de ruim negentig miljoen Egyptenaren zijn er naar schatting 13,5 miljoen christen.

Bron: AFP