Leah Sharibu is een jonge Nigeriaanse vrouw die op 19 februari 2018 werd gevangengenomen door Islamitische Staat van West-Afrika Provincie (ISWAP), een factie van terreurgroep Boko Haram. Op de derde verjaardag van haar gevangenschap heeft Kerk in Nood een interview met dominee Gideon Para-Mallam. De protestantse zendeling en voorzitter van de naar hem vernoemde Vredesbeweging, staat in contact met Leah’s familie.
Door Maria Lozano
Wat is het laatste nieuws dat u over Leah heeft?
Sommige aspecten van het nieuws dat ik in november over Leah heb ontvangen zijn verontrustend, maar ik wil hier niet in detail treden. Er is geen manier om ze te verifiëren, maar het roept op tot gebed en tot doelbewuste gezamenlijke inspanningen om haar vrijlating zo snel mogelijk te bewerkstelligen, zowel plaatselijk als wereldwijd. Het goede nieuws is echter dat Leah nog leeft en dat is tot nu toe het meest bemoedigende nieuws over haar.
Wanneer heeft u haar voor het laatst gezien of van haar gehoord?
Leah is eind januari 2018 voor het laatst door haar moeder Rebecca gezien, tijdens haar bezoek aan het internaat van de middelbare school in Dapchi, in de staat Yobe. Van Yobe State wordt gezegd dat het de geboorteplaats van Boko Haram is. Samen met Borno State is het nu het epicentrum van hun operaties. Sinds 19 februari 2018, toen ISWAP de school binnenviel en samen met Leah Sharibu 110 meisjes ontvoerde, is zij echter door geen van haar ouders meer gezien. Een maand later, op 20 maart 2018, toen alle 110 meisjes bevrijd waren, werd Leah vastgehouden toen zij weigerde haar geloof in Christus af te zweren. De laatste mensen die Leah gezien hebben, waren dus haar klasgenoten. In september 2018 dook er een video op van Leah die een oproep deed voor haar vrijlating uit gevangenschap. Dat was het laatste dat wij ooit rechtstreeks van Leah gehoord hebben.
Maar vorig jaar was er weer nieuws over Leah?
In januari 2020 bracht een van de door ISWAP ontvoerde en later vrijgelaten gevangenen een bericht van een van de gevangenen die Leah ontmoet. Een deel van de inhoud van het bericht zal op dit moment niet vrijgegeven worden. Wij zullen dit delen op het beste ogenblik dat de Heer toelaat.
Weten wij waar Leah is?
Het is moeilijk om precies te weten waar zij zich nu bevindt. De terroristen houden, van wat wij horen, hun gevangenen niet op één plaats. Ze verplaatsen ze van de ene naar de andere. Het is dus moeilijk om precies of met zekerheid te zeggen waar Leah zich nu zou kunnen bevinden. Soms horen we dat ze in het gebied rond het Tsjaadmeer zijn, andere keren in de Republiek Niger of in Tsjaad. Het is moeilijk om precies te zijn. Bedenk dat haar ontvoerders eind oktober 2018 verklaard hebben dat Leah en anderen, zoals Alice Ngaddah (een UNICEF-medewerkster en moeder van twee, die op 1 maart 2018 ontvoerd werd), slaven voor het leven zouden zijn. Zij zijn uitgehuwelijkt aan enkele van hun commandanten.
Sommige berichten in de media spraken van uw bekering tot de Islam. Is er iets bewezen of is dit slechts speculatie?
Ja, dit is waar, het gerucht ging al een tijdje en een ooggetuige heeft dit gerucht tegenover mij privé bevestigd. Maar ik stelde een eenvoudige vraag: zou dit een vrijwillige of een gedwongen bekering zijn? Zou een gedwongen bekering tot de Islam in gevangenschap beschouwd worden als een vrijwillige bekering? Vergeet niet dat Leah in de eerste plaats werd tegengehouden omdat zij op de jonge leeftijd van 14 jaar besloot trouw te blijven aan haar christelijke overtuiging. Wat een heldin van het christelijk geloof is en vertegenwoordigt Leah! Laten we voor haar bidden dat zij standvastig blijft in haar geloof in Christus, zelfs in dit donkere uur waarin de beproeving van haar geloof wordt opgerekt tot grenzen die zelfs volwassenen niet gemakkelijk onder ogen zullen zien. Leah, blijf sterk in Hem!
Hoe oud is Leah nu?
Leah werd op de jonge leeftijd van 14 jaar ontvoerd. Zij vierde haar 15e verjaardag in gevangenschap op 17 mei 2018. Dit onschuldige schoolmeisje, van wie de opleiding is afgekapt, vierde haar 16e verjaardag in mei 2019, en haar 17e verjaardag in mei 2020. Waarom staat de wereld erbij en kijkt ernaar terwijl zij in onrechtvaardige gevangenschap blijft? Sta op, wereldburgers, doorbreek de muur van stilzwijgen en roep om de vrijlating van Leah Sharibu!
Hoe voelt de familie zich, en hopen zij dat Leah op een dag zal terugkeren?
Vanavond heb ik weer met de ouders van Leah gesproken. Dat doen wij zo nu en dan. Zij blijven ongebogen en vol vertrouwen dat zij Leah op een dag zullen zien. Hun geest is niet gebroken. Zij zijn vol van pijn. In oktober 2018 kregen zij hun laatste telefoontje van Leah. De vader van Leah, Nathan Sharibu, zei: “Wij blijven hopen dat Leah op een dag vrij zal zijn.” Haar moeder, Rebecca Sharibu, zei: “De tijden zijn in de handen van God en door Zijn genade zullen we Leah op een dag zien.” Op hun gebeden zeg ik Amen! Persoonlijk bid ik voor Leah en anderen, zoals Alice Ngaddah, Grace Tuka, Lillian Daniel Gyang, Pastor Lawrence Zongo en twee andere vrouwen – allen Christenen en verscheidene naamloze gevangenen. Toen ik gisteren, dinsdag 16 februari 2021, voor Leah bad, gaf God mij dit woord van bemoediging voor Leah: “Wees niet bang o kleine . . . [Leah], want Ik Zelf zal u helpen, verklaart de Heer” uit Jesaja 41, 13-14.
Wat is uw boodschap aan de vrienden en weldoeners van ACN?
Het bovenstaande is een boodschap van hoop aan allen. Ik moedig al uw lezers aan om het geloof aangaande Leah levend te houden terwijl zij bidden. Steun de ouders van Leah praktisch zoals u dat kunt. Daag uw regering uit om hun macht en diplomatieke kanalen te gebruiken om de kwestie van Leah aan te kaarten bij onze president en de relevante machtsstructuren in Nigeria, om op te treden om Leah en anderen in gevangenschap te bevrijden. Want hoe zou een regering zo machteloos en hulpeloos kunnen zijn? Vergeet niet dat naast Leah nog enkele van de Chibok-meisjes vermist zijn. Helaas zijn eergisteren nog eens 27 schoolkinderen ontvoerd uit Kagara in de staat Niger in Nigeria. Het lijkt mij dat er te veel niet-geregeerde ruimten zijn in Nigeria en dat onze territoriale integriteit als natie dus in gevaar is.
Nigerianen moeten zich verenigen en burgers van de wereld moeten zich ook verenigen! Het gaat niet alleen om Leah Sharibu, maar om onze gedeelde menselijkheid. Het is niet te geloven, maar vandaag heeft Leah Sharibu 1.096 dagen in Boko Haram-gevangenschap doorgebracht. Laten we ons over de grenzen heen verenigen en in actie komen om Leah te bevrijden!