Latijnse patriarch Jeruzalem boos over sloop huis

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Latijnse patriarch van Jeruzalem, Fouad Twal, heeft fel geprotesteerd tegen de sloop van een woonhuis door het Israëlische leger. Hij noemde de afbraak van het huis, dat kerkelijk eigendom was, een "daad van vandalisme" en in strijd met zowel het Israë
20130711_Syrie01

De Latijnse patriarch van Jeruzalem, Fouad Twal, heeft scherp geprotesteerd tegen de sloop van een woonhuis door het Israëlische leger. Hij noemde de afbraak van het huis, dat kerkelijk eigendom was, een "daad van vandalisme" en in strijd met zowel het Israëlische als internationale recht.

"Dat zal het vredesproces zeker niet helpen", aldus de patriarch dinsdag tegenover de pers. De advocaat van het patriarchaat heeft juridische stappen aangekondigd.

Volgens de Palestijnse familie van het huis werd het huis vlakbij een Israëlische checkpoint bij Bethlehem in de vroege morgen van 28 oktober afgebroken. Het was het enige door Arabieren bewoonde huis tussen twee Joodse nederzettingen. Het patriarchaat heeft aangekondigd dat het huis zal worden herbouwd en schadevergoeding wordt geëist.

Een rechtbank had het huis in 2011 illegaal verklaard en sloop bevolen. Het huis is echter nog van voor de stichting van de staat Israël in 1948 en is na 1967 geregistreerd. Bovendien verbiedt de Israëlische wet vernietiging van huizen die ouder zijn dan vijf jaar, aldus de advocaat van het patriarchaat.

Volgens de Verenigde Naties heeft het Israëlische leger dit jaar al 91 huizen in Jeruzalem gesloopt, waardoor 265 mensen dakloos werden.