Kyrill voor samengaan met Oekraïne

vrijdag, 24 november 2017
Nieuws
Weg met de Paus van Moskou." Deze slogan klinkt steeds opnieuw als natio­na­listen willen protesteren tegen het bezoek van de patriarch van Moskou en Heel Rusland aan Oekraïne. Zo ook dinsdag in Kiev, waar...
20100728rusland01

"Weg met de Paus van Moskou." Deze slogan klinkt steeds opnieuw als nationalisten willen protesteren tegen het bezoek van de patriarch van Moskou en Heel Rusland aan Oekraïne. Zo ook dinsdag in Kiev, waar patriarch Kirill een officieel bezoek bracht en hij de synode van de Russisch-Orthodoxe Kerk opende.

 

Acht mensen werden gearresteerd wegens het demonstreren tegen de leider van de Russisch-Orthodoxe Kerk. In Dnipropetrovsk verboden de autoriteiten elke vorm van openbaar protest tegen Kyrill tijdens zijn derde trip naar Oekraïne sinds zijn uitverkiezing in 2009.

 

Invloed

 

De pogingen van de Patriarch om de verschillende Orthodoxe Kerken in Oekraïne te verenigen en terug te voeren onder de spirituele leiding van Moskou, beschouwen de nationalisten als een politieke actie van het Kremlin om opnieuw invloed op de voormalige satellietstaat te uit te oefenen. In Rusland word de trip van Kirill uitvoerig gevolgd door tv en dagbladen, alsof het een staatsbezoek betrof. Daarnaast vond er op hetzelfde tijdstip een ontmoeting plaats tussen premier Vladimir Poetin en de Oekraïense president Viktor Yanukovich.

 

Schisma

 

Na de val van de Sovjet-Unie in 1991 vond er in de Orthodoxe Kerk van Oekraïne een schisma plaats, waarbij sommige bisschoppen zich onafhankelijk verklaarden van Moskou. Tot nu toe heeft het Russische patriarchaat weten te voorkomen dat deze groep erkend werd door de mondiale orthodoxe hiërarchie. Van de 46 miljoen inwoners in Oekraïne is 80 procent Orthodox Christen. Een derde daarvan valt onder het patriarchaat van Moskou. Naast de al langer bestaande controverse, bevestigt Kyrill met zijn bezoek dat hij werk wil maken van zijn doelstelling om de Oosters-Orthodoxe Kerken te verenigen. Tijdens de trip waarbij hij verschillende steden aandeed, maakte hij in Odessa de meest belangrijke opmerking over het onderwerp. Hij introduceerde daar wat de Russische media noemen "zijn derde weg".

 

Nationalisme

 

In de stad waar de Zwarte Zee-vloot van het Kremlin ligt, de meerderheid van de bevolking van Russische origine is en de relaties tot de Oekraïense minderheid voor spanningen zorgt, sprak Kyrril zich voor het eerst uit tegen nationalisme. Hij noemde het "een gevaarlijk instrument om samenlevingen op te baseren" dat resulteert in een leven onder de "voortdurende dreiging van geweld". Het alternatief voor een fanatisme van grenzen, ras en etniciteit is "een multiculturele samenleving naar westerse snit, maar gebaseerd op een solide structuur".

 

Dominant

 

"Zelfs in de meest multi-etnische staten als de VS, is er," volgens de Patriarch, "altijd een dominante cultuur, in dit geval de Angelsaksische cultuur; voor Rusland en Oekraïne is dat de Orthodoxe cultuur." Daarna gaf de Patriarch een opsomming van de daarbij horende waarden: "goedheid, de afwezigheid van kwade wil, de geest van offervaardigheid en de bereidheid anderen te helpen". De "Derde Weg" wordt verwerkelijkt in een samenleving waar mensen leven volgens de "goddelijke wet van de liefde," besloot Kyrill. (bron: AsiaNews)