Kruisweg paus gaat over huidig lijden

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Het lijden van christenen in vele delen van de wereld, het etnisch en religieus geweld en economische conflicten vormen dit jaar thema's in de kruisweg die paus Benedictus XVI komende Goede Vrijdag in Rome zal bidden.
christiansolidarityworldwide-400-200-x-187

Het lijden van christenen in vele delen van de wereld, het etnisch en religieus geweld en economische conflicten vormen dit jaar thema’s in de kruisweg die paus Benedictus XVI komende Goede Vrijdag in Rome zal bidden.

De veertien staties van de Kruisweg in het Colosseum tonen de smartelijke wegen van de mensheid en gaan over onrecht en lijden in de wereld van vandaag, aldus de Indiase aartsbisschop Thomas Menamparampil. Hij is door de paus uitgenodigd de kruisweg voor dit jaar te schrijven. "Wanneer het slechte nieuws zich opstapelt en wij door angst teneergeslagen en ontmoedigd worden" wordt het geloof uitgedaagd, aldus de bisschop van Guwahati voor Radio Vaticaan.

De meditaties op het lijden van Christus willen verwijzen naar het vele lijden van vandaag. Zij moeten echter ook duidelijk maken hoezeer de zin voor het heilige en de oriëntatie op God vandaag uit oppervlakkigheid en opportunisme terzijde worden geschoven. Ieder lijden is uiteindelijk een uitdaging voor het geloof. Met zijn kruiswegteksten wil hij over het christelijke mysterie van het lijden en geweld nadenken, over het kwaad, de inhaligheid en trots.

Bron: KN/KNA