"Kruisbeeldenvonnis verzwakt positie christenen M.-Oosten"

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Het oordeel van het Europees Mensenrechtenhof dat kruisbeelden in openbare scholen een schending van de godsdienstvrijheid vormen verzwakt de positie van christelijke minderheden in het Nabije-Oosten.
kruis

Het oordeel van het Europees Mensenrechtenhof dat kruisbeelden in openbare scholen een schending van de godsdienstvrijheid vormen verzwakt de positie van christelijke minderheden in het Nabije-Oosten.

Dat heeft zegt de patriarchaal vicaris van Bagdad, Schlemon Warduni. De afwijzing van kruisbeelden in openbare scholen is "zonder meer een schande", aldus warduni tegenover de persdienst van de Italiaanse bisschoppen, SIR. Ook de custos van het Heilig Land, pater Pierbattista Pizzaballa uitte zijn onbegrip over het vonnis.

Dubbelhartig

De voorzitter van de Turkse bisschoppenconferentie, mgr. Luigi Padovese, betwijfelt nu of christenen in Irak nog veel steun mogen verwachten van Europa, dat zich distantieert van de symbolen van zijn eigen historische en religieuze traditie. "Wij strijden elke dag voor de erkenning van onze godsdienstvrijheid terwijl sommigen in Europa dit recht loochenen", aldus de bisschop.

Mgr. Padovese verwijt het Hof dubbelhartigheid. Zo werkte een Turkse rechter mee aan het omstreden oordeel terwijl in Turkije zelf islamitisch godsdienstonderwijs ook voor niet-moslims verplicht is.

"Ik vraag mij af van wat voor soort godsdienstvrijheid of respect voor identiteit men eigenlijk spreken kan wanneer iemand deel uitmaakt van het Hof in wiens eigen land de godsdienstvrijheid niet volledig wordt gerespecteerd."

Het oordeel getuigt bovendien van een vernauwde blik en doet geen recht aan de veel complexere materie van de godsdienstvrijheid in Europa. Als het gaat om echte discriminatie van religieuze minderheden zijn "er grotere problemen dan de vraag of men een kruisbeeld mag laten hangen of moet weghalen", aldus Padovese.

Verontrustend

De in Jeruzalem residerende franciscaanse custos Pizzaballa begrijpt niets van het oordeel. Op de katholieke scholen in het Heilig Land zijn vaak meer islamitische dan christelijke kinderen. "In onze klaslokalen hangt het kruisbeeld en wij hebben niet zulke problemen", aldus de Italiaanse pater.

Pizzaballa noemt het oordeel van het Hof "verontrustend". Volgens hem gaat het erom Italië, onder het voorwendsel van scheiding van Kerk en staat "van zijn geschiedenis, zijn traditie en zijn identiteit te beroven".

Bron: KN/KNA