Kosovaren gearresteerd na bedreiging Paus

dinsdag, 01 december 2015
Nieuws
De politie in Italië en Kosovo heeft vier vermoedelijke islamistische militanten vastgehouden voor het bedreigen met aanvallen op de Paus en de voormalige Amerikaanse ambassadeur in Pristina.
ACN-20130924-01078

Drie mannen werden gearresteerd in Italië en één in Kosovo in een gezamenlijke operatie van de Kosovaarse en Italiaanse politie. De verdachten hebben naar verluidt foto’s op hun Facebook-pagina’s geplaatst met wapens en bedreigingen aan het adres van Paus Franciscus en de Amerikaanse diplomaat.

De Kosovaarse politie verklaart een pistool en een geweer in beslag te hebben genomen tijdens de inval in het dorp Elez Han, in het zuiden van het land, samen met elektronische apparatuur en andere voorwerpen die kunnen worden gerelateerd aan de zaak. "De in Kosovo gevonden wapens tonen aan dat ze konden hebben gehandeld [op hun dreigementen]," aldus Giovanni De Stavola, het hoofd van het kantoor van terrorismebestrijding in de Italiaanse stad Brescia, tegen persbureau Associated Press. De Kosovaarse politie kon niet meer details geven over de gearresteerde man wegens het lopende onderzoek.

Rond 40 Islamitische fundamentalisten, waaronder imams en naar verluid voormalige strijders in het Midden-Oosten, zijn sinds najaar 2014 in Kosovo berecht. Meer dan 200 strijders uit Kosovo zouden zijn toegetreden tot de gelederen van de Islamitische Staat en Jabat Al-Nusra in Syrië en Irak.

Bron: Paulina Nushi/BIRN