Korte bekering tot islam met grote gevolgen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Een Egyptische koptisch-christelijke vrouw heeft drie jaar gevangenisstraf gekregen omdat ze haar islamitische identiteit niet volgehouden heeft, een identiteit waarvan ze 40 jaar lang niet wist dat ze die had. De analfabete Bahia Nagy El-Sisi, achter in
shackled

Een Egyptische koptisch-christelijke vrouw heeft drie jaar gevangenisstraf gekregen omdat ze haar islamitische identiteit niet volgehouden heeft, een identiteit waarvan ze 40 jaar lang niet wist dat ze die had. De analfabete Bahia Nagy El-Sisi, achter in de veertig en woonachtig in het kleine Egyptische plaatsje Mit-Ghamr, werd gearresteerd en berecht omdat ze als christen stond geregistreerd. Buiten haar weten was haar religieuze status 46 jaar geleden veranderd, omdat haar vader zich toen korte tijd bekeerde tot de islam. Enkele weken geleden veroordeelde een rechter Bahia tot drie jaar gevangenis op beschuldiging van ‘valsheid in geschrifte’ omdat zij zich als christen had laten noteren op haar huwelijkscontract.

De vader van Bahia bekeerde zich in 1962 korte tijd tot de islam om tijdens een echtelijke ruzie die dreigde uit te lopen op een scheiding, de voogdij over zijn dochters zeker wilde stellen. De Egyptische wet die beïnvloed is door islamitische sharia-jurisprudentie, bepaalt dat bij voogdijschap de ‘superieure religie’ ofwel islam, van toepassing is. Als Bahia op last van de rechter voortaan als moslima geregistreerd wordt, zal dat een domino-effect tot gevolg hebben. Haar christelijke man zal zich moeten bekeren tot de islam of het huwelijk moet worden ontbonden. Bovendien zouden al haar kinderen en kleinkinderen eveneens als moslim moeten worden geregistreerd. Volgens advocaat Peter Ramses zal de rechterlijke uitspraak voor talloze mensen gevolgen hebben. (KN/Compassdirect)