De dwaze actie van twee Amerikaanse dominees om in het openbaar een Koran te verbranden heeft in Pakistan geleid tot nieuw geweld tegen Christenen.
Twee Christenen vermoord
Dominee Wayne Sapp stak vorige week zondag in Florida onder toeziend oog van collega Terry Jones een Koran in brand. Hoewel Christenen in Pakistan en India zich al eerder in alle toonaarden tegen dergelijke acties hebben uitgesproken leidde de actie opnieuw tot een golf van geweld. Twee Christenen werden vermoord, kerken werden vernield en Bijbels in brand gestoken.
Woede
Op 25 maart viel een menigte van Islamitische extremisten een Pinksterkerk in Hyderabad aan. Daarbij werden twee Christenen vermoord en een aantal Bijbels in brand gestoken. Volgens ooggetuigen probeerden de aanvallers het kerkgebouw in brand te steken, maar probeerden gelovigen dit te voorkomen. Aanwezige veiligheidstroepen gingen ervandoor, waarmee de achtergebleven Christenen werden overgeleverd aan de woedende menigte.
De aanvallers schreeuwden antichristelijke leuzen en een gevoel van woede jegens de religieuze minderheid maakte zich meester van de stad.
Geen relatie
De voorganger van de Pinkstergemeente meldt dat "ondanks de veroordeling van het verbranden van de Koran" de gemeenschap "onder vuur is komen te liggen omdat ze denken dat we banden hebben met de Amerikanen". Hij benadrukt dat "wij Pakistanen zijn, geboren in dit land en dat we hebben geen enkele relatie hebben met de VS." "Wat hebben die twee onschuldige mensen verkeerd gedaan? "Dat waren geen Amerikanen, maar slechts Pakistaanse Christenen."
Gewond
Bij een tweede incident werd de Volle Evangeliegemeente in de buurt van Lahore aangevallen. Ook daar staken fundamentalisten de kerk in brand, gooiden Bijbels op straat en beschuldigden zij de Christenen van godslastering. Ook beweerden zij in de buurt van de kerk vernielde Korans te hebben gevonden. Bij de aanval raakten een aantal bewakers gewond.
Represailles
Afgelopen weekeinde werd in steden als Peshawar, Lahore en Islamabad gedemonstreerd tegen de koranverbranding zoals gewild door Terry Jones. De demonstranten verbrandden zijn foto en riepen leuzen tegen de Verenigde Staten. Ook werd opgeroepen de Amerikaanse dominee te vermoorden. Extremisten kondigden represailles aan tegen Christenen indien de Amerikaanse regering nalaat op te treden tegen Jones.
‘Zieke ideeën’
Ook de Pakistaanse Christelijke gemeenschap heeft, als steunbetuiging aan de Moslims, gedemonstreerd tegen de Koranverbranding. Volgens de Katholieke priester Anwar Patras zijn de Christenen de eersten van alle Pakistanen. "Wij zijn geboren in dit land en we zullen hier worden begraven, we hebben geen binding met Terry Jones en zijn zieke ideeën." Ook veroordeelde hij het moslimgeweld en betreurde de dood van de twee Christenen. "De gemeenschap is in gevaar."
Niet veilig
Het recente geweld maakt de situatie van de 45-jarige Asia Bibi kritiek. De moeder van vijf kinderen is ter dood veroordeeld op basis van de "zwarte wet" en wacht in de gevangenis op de uitslag van haar hoger beroep. De Masih Foundation meldt dat de vrouw "ondanks veiligheidsmaatregelen" ook in haar cel niet veilig is. Zo eet ze uit voorzorg geen gevangenisvoedsel, maar kookt ze in haar cel haar eigen potje. "Ze bidt en vast voor haar eigen situatie en die van Pakistan. De Katholieke Kerk heeft om speciaal gebed voor haar gevraagd."
"Fanaticus"
In een reactie tegenover AsiaNews heeft Bisschop Rufin Anthony van Islamabad/Rawalpindi verklaard dat "de Christelijke leer tolerantie en liefde leert." De Amerikaanse dominee is een "fanaticus" die "een zieke ideologie" aanmoedigt. De Bisschop beschuldigt de Amerikaanse predikant ervan "de reikwijdte van zijn daden" te negeren. Pakistaanse Christenen "leven nu met nog meer angst, omdat zijn daden onze situatie heeft verslechterd." "Kerken zijn bedreigd en Bijbels verbrand. Onschuldige Christenen moeten nu de gevolgen dragen."
(Bron: KN/AsiaNews)