Koptische paus verzet zich tegen vonnis

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Het hoofd van de Egyptische Koptisch-orthodoxe Kerk heeft zich dinsdag uitgesproken tegen een gerechtelijke uitspraak dat Koptische mannen ongeacht hun kerkelijke wetten moeten kunnen hertrouwen. Paus Shenouda noemde de beslissing in strijd met...
20100608kopten1

Het hoofd van de Egyptische Koptisch-orthodoxe Kerk heeft zich dinsdag uitgesproken tegen een gerechtelijke uitspraak dat Koptische mannen ongeacht hun kerkelijke wetten moeten kunnen hertrouwen.

Paus Shenouda noemde de beslissing in strijd met de beginselen van de Kerk en inmenging in zaken die des Kerks zijn. Een rechtbank oordeelde vorige week dat twee gescheiden Koptische mannen het recht hebben om te hertrouwen, ongeacht de kerkrechtelijke bepalingen die dat verbieden. Het vonnis wordt beschouwd als een regelrechte poging om het gezag van de Kerk over haar gelovigen in het merendeels islamitische Egypte te ondermijnen.

Eerder vonnis

De rechterlijke beslissing volgde op een eerder en uitzonderlijk optreden van de Koptische paus, die namens de Kerk en oproep had gedaan om een soortgelijke rechterlijk vonnis uit 2008 ongedaan te maken. Die oproep was ondertekend door Shenouda en negentig andere clerici van de orthodoxe Kerk. Die verklaring laat zien dat wij de uitspraak afwijzen, aldus de Koptische leider tijdens een persconferentie.

Volgens waarnemers gaat het om een machtsstrijd waarbij steeds sterker wordende islamitische krachten proberen het gezag van de Koptische Kerk over haar eigen volgelingen te ondermijnen.

Verzet

Van de 78 miljoen inwoners van Egypte is ongeveer 10 procent christen, hoofdzakelijk behorend tot de Koptisch-orthodoxe Kerk. Veel christenen klagen over discriminatie, hoewel sommige christenen het tot minister hebben geschopt of zijn doorgedrongen tot de zakelijke top. "We moeten de kwestie onderzoeken, anders zouden wij de indruk wekken dat de Kopten uitgeput zijn en binnen hun eigen geloof onderdrukt kunnen worden", aldus de paus. Hij kondigde verdere juridische stappen aan hoewel tegen de jongste uitspraak geen beroep mogelijk is.Paus Shenouda heeft gezegd dat niemand na een scheiding voor de Kerk kan hertrouwen, behalve in geval van scheiding na overspel. Dinsdag uitte hij zich het meest uitgesproken: "De kerk respecteert de wet, maar accepteert geen regels, behalve die uit de Bijbel", aldus de paus. (Bron: Reuters)